Trupe americane vor fi „probabil” transferate din Germania în Polonia, a declarat miercuri preşedintele american, Donald Trump, primindu-l la Casa Albă pe omologul său polonez, Andrzej Duda.

Polonezii „ne-au întrebat dacă vom trimite suplimentar soldaţi. Probabil vom pleca din Germania în Polonia”, a spus liderul administraţiei de la Washington, citat de Agerpres.

La rândul său, şeful statului polonez a subliniat că i-a „cerut preşedintelui Trump să nu retragă trupele americane din Europa” pentru a putea păstra securitatea continentului.

Relațiile din interiorul NATO sunt tot mai tensionate, după decizia lui Donald Trump de a retrage trupele americane din Germania. 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut că decizia președintelui american este „o problemă importantă” pentru Alianţă. În plus, atacurile lui Trump împotriva Berlinului nu au făcut decât să accentueze tensiunile dintre Washington și aliații săi europeni din NATO.

Donald Trump a decis să reducă până la 25.000 numărul de militari americani staţionaţi în Germania şi şi-a justificat decizia prin cuvinte virulente împotriva acestei ţări, acuzată că „datorează NATO miliarde de dolari”.

În prezent, în jur de 34.500 de militari americani locuiesc împreună cu familiile în cele 21 de baze americane de pe teritoriul german. Efectivele pot atinge 52.000 de membri cu ocazia unor rotaţii sau manevre.

Reprezentanții Partidului Democrat din Congresul SUA au inițiat un proiect de lege prin care încearcă blocarea deciziei preşedintelui american. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.