Reducerea alimentelor ultraprocesate și consumul de cât mai multe fibre sunt benefice pentru sănătatea intestinului. Dar dacă nu o faci treptat, schimbările drastice ale dietei tale pot duce la simptome neplăcute.
Microbiomul intestinal, miliardele de microbi care trăiesc în mucoasa intestinală și ne afectează sănătatea generală, au nevoie de fibre alimentare pentru a se dezvolta, scrie Business Insider.
Gastroenterologul Will Bulsiewicz a oferit câteva sfaturi pentru a scăpa de senzația de balonare sau de constipație. Oamenii nu ar trebui să renunțe la consumul de fibre, spune el, dar trebuie să le adauge în dieta lor într-un mod sigur.
„Suntem complet, 100% dependenți de microbii noștri intestinali pentru a descompune fibrele”, a explicat dr. Bulsiewicz, care este și directorul medical din SUA al unei companii de nutriție.
El a comparat intestinul cu un mușchi care trebuie antrenat. „Când cantitatea de fibre depășește capacitatea microbiomului intestinal de a o procesa, atunci devine neglijentă. Și aici avem probleme”, a spus el.
Începeți schimbările încet
Oamenii exagerează uneori cu schimbările dietetice și se simt rău la scurt timp, deoarece au depășit capacitatea microbiomului lor intestinal. Acest lucru poate duce la balonare, disconfort abdominal, crampe, diaree sau constipație.
Dacă vrei să mănânci mai multe fibre, el recomandă să începi încet. De fiecare dată când ne schimbăm dieta, microbii noștri intestinali sunt forțați să se adapteze, spune medicul. Cel mai bine este să introduceți alimente noi treptat, începând cu cantități mici și crescând treptat mărimea porțiilor.
Acest lucru înseamnă că microbii intestinali au timp să se adapteze la schimbarea pe care o faci în dieta ta.
Hidratează-te
A fi bine hidratat ne îmbunătățește capacitatea de a procesa și digera fibrele. Consumul de apă atunci când mănânci fibre ajută la prevenirea gazelor și a balonării, potrivit UMass Chan Medical School.
Dr. Bulsiewicz își începe fiecare zi cu două pahare de apă și încearcă să mai bea două pahare la fiecare masă pentru a se asigura că rămâne hidratat. Băuturile precum cafeaua, ceaiul și băuturile cu cofeină și zahăr sunt adesea deshidratante, a spus el.
Investigați dacă aveți o problemă cronică de sănătate
Adesea, simptomele intestinale pot fi rezultatul unor schimbări prea rapide. Dar pot fi, de asemenea, și un semn al unor probleme cronice de sănătate, cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasă.
Aceste probleme nu sunt întotdeauna cauzate de microbiom, deși, în multe cazuri, este o parte a ”poveștii”, a mai precizat medicul.
sursa: Business Insider