Navigând pe site-ul Primariei Oradea, www.oradea.ro – site mult lăudat și dat ca exemplu (de ceva…) peste tot, am avut curiozitatea să intru și pe portalul oficial de promovare a turismului cultural în municipiul Oradea, www.oradea.travel, ne scrie un cititor.

Surpriză! Accesând linkul către site-ul realizat din fonduri europene ne întâmpină următorul mesaj:

http://www.oradea.travel/

Scurt. Contul a fost suspendat. Bravo!

Acest site a fost realizat în cadrul proiectului „PACHET COMPLEX DE PROMOVARE A TURISMULUI CULTURAL: CENTRUL ISTORIC ORADEA – ARHITECTURĂ, CULTURĂ, LEGENDĂ”, sub egida Programului Operațional Regional, Axa Prioritară – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, Domeniul Major de Intervenție – 5.3 – Promovarea potenţialului turistic şi crearea infrastructurii necesare, în scopul creşterii atractivităţii României ca destinaţie turistică – Operaţiunea – Dezvoltarea şi consolidarea turismului intern prin sprijinirea promovării produselor specifice şi a activităţilor de marketing specifice. (sursa)

Sună bine, nu?

Prezent la evenimentul de lansare, în 2014 (n.r.), viceprimarul Mircea Mălan a declarat: „Având în vedere că municipiul Oradea este primul oraș din România care deține un domeniu travel, și că pachetul turistic al municipiului este în continuă dezvoltare, cred că Oradea va trebui să pună un accent deosebit pe latura sa spirituală, iar acest proiect poate reprezenta baza acestui demers, astfel încât în funcție de implementarea unor proiecte majore să contribuie la dezvoltarea turismului în municipiu”. (sursa)

Iată că nu mai deține

Se poate așa ceva, domnilor? După ce în anii trecuți ați pompat inutil milioane de euro în promovarea orașului ca și destinație turistică – adică articole omagiale pentru Ilie Bolojan (!), să nu fiți în stare să mențineți un site?

Poate site-ul oficial pentru promovarea turismului cultural este suspendat pentru că în sfârșit recunoașteți un adevăr dureros: administrația liberală I-culturală sau A-culturală, cum doriți, nu are nici un interes să susțină cultura și instituțiile de cultură, fără de care este cam greu să facem turism cultural.

La fel cum e greu să faci turism fără zboruri, pe care nu le ai pentru că nu sunt clienți, care nu sunt pentru că orădenii sunt săraci, care sunt săraci pentru că??…

Bine că dă Primăria bani ca să ne promovăm în revistele unei companii aeriene care nu zboară de la noi ci de la Cluj, Sibiu, Suceava sau Timișoara. Care nu zboară de la noi pentru că…

Vai de noi cu ei cu tot.

Articolul precedentValeriu Gheorghița, despre “turismul” pentru vaccinare: “Este o competiție naturală.”
Articolul următorCum s-a înființat un nou post de vicepreședinte al CNAS pentru a avea liberalii ce funcții să împartă