Rețele sociale, în special TikTok, promovează în această perioadă trend-ul „skinnytok”. Aparent inofensiv, acest trend sugerează ideea că slăbitul extrem este un ideal estetic. Specialiștii atrag atenția că poate fi privit și ca o formă subtilă de body shaming (n.red. umilirea unei persoane din cauza aspectului fizic).

Mesaje promovate pe internet precum „arăți atât de bine, ai slăbit mult!” (lăsând impresia că cel căruia i te-ai adresat nu arăta bine înainte), „acele haine sunt doar pentru fetele cu siluetă” sau „nu aș putea mânca atât, pentru că îmi pasă de corpul meu” intră în categoria discursurilor promovate de curentul „skinnytok”.

Rețeaua de socializare Titktok este bombardată în ultima perioadă de astfel de mesaje sau de sfaturi în care utilizatorii vorbesc despre cum putem scăpa de kilogramele în plus. Mai mult, aceste mesaje sunt însoțite de imaginile unor fete foarte slabe care promovează diete periculoase.

Deși se bucură de o mare popularitate în rândul utilizatorilor acestei platforme, specialiștii în sănătate publică, în realitate, acest curent normalizează tulburările de alimentație. „ Glorificarea corpului extrem de slab poate încuraja comportamente nesănătoase precum înfometarea, supraexercițiul sau dietele restrictive” susține cercetătorii.

La nivel european, prima reacție față de acest nou trend vine din Franța. Clara Chappaz, ministrul Digitalizării din Franța a făcut declarații publice prin care a criticat trend-ul promovat pe TikTok. „Acest tip de videoclipuri nu fac altceva decât să promoveze slăbitul în mod extrem. Cei mai afectați sunt copiii, iar protejarea minorilor este una din prioritățile mele” a declarat ministrul francez al Digitalizării.

După reacția Ministerului Digitalizării din Franța, Comisia Europeană a explicat faptul că va evalua situația și va dispune măsurile care sunt necesare pentru a preveni orice problemă. (sursa)

Articolul precedentApple și Meta au fost amendate cu 700 milioane de euro de UE. Ce norme au încălcat
Articolul următorTrebuie să acorde șoferii prioritate pietonilor care se află în traversare pe sensul opus de mers? Ce spune Codul Rutier