Căsătoria a devenit din ce în ce mai neatrăgătoare pentru foarte mulți români, care preferă să aibă relații romantice care nu presupun obligații.

Potrivit unor date furnizate de Institutul Național de Statistică, în 2023, numărul căsătoriilor a fost în scădere cu 15%.

De asemenea, din date mai reiese că raportul a fost de 20.000 de divorțuri la 100.000 de căsătorii.

Relațiile romantice reprezintă o muncă constantă pentru cuplurile care sunt de mulți ani împreună, însă nu toți oamenii sunt dispuși să muncească pentru ca relațiile să funcționeze, asta deoarece au suferit în vechile relații sau se tem de căsnicii nefericite, astfel ei preferă să intre în „situationship-uri” (termen popular pe rețelele de socializare) care se referă la relațiile ce nu presupun angajamente.

Pentru a înțelege mai bine de ce crește numărul divorțurilor și de ce românii preferă relațiile fără angajamente, Ziare.com a vorbit cu psihoterapeutul Mona Vintilă.

„Tentațiile sunt mai multe pentru ambii parteneri”

Întrebată de ce crește numărul divorțurilor, psihoterapeutul Mona Vintilă spune că „sunt mai mulți factori care intervin, și anume faptul că s-a schimbat situația economico-financiară și că partenerii în general nu au venituri asemănătoare, că nu există o dependență financiară a unuia dintre parteneri, de obicei cum era înainte dependența femeii de bărbat și atunci dacă nu se potrivesc e mai ușor să ia decizia unui divorț.

Pe de altă parte este și faptul că s-a schimbat mentalitatea cu privire la acceptarea divorțurilor. Mai sunt și alți factori legați de faptul că acum ambii parteneri fiind angajați, tentațiile sunt mai multe pentru amândoi. Nu se mai poate compara cu situația de acum câteva zeci de ani când tentațiile erau mult mai puține”.

„Oamenii în general nu din cauza infidelității divorțează”

Despre cauzele ce conduc cel mai des la divorț, psihoterapeutul e de părere că motivele „care conduc cel mai des la divorț sunt destul de clare și în niciun caz nu sunt, așa cum majoritatea presupun, relațiile extraconjugale. Oamenii în general nu din cauza infidelității divorțează, ci din diverse neînțelegeri legate de comunicare în cuplu, legate de familia de origine, de probleme financiare, astea sunt situațiile principale pentru care există discuții și conflicte. Prioritizarea diferită a timpului disponibil, unul își dedică mai mult timp familiei și altul își dedică mai mult timp jobului.

„Nu-și doresc să treacă prin aceleași complicații”

Întrebată de ce relațiile fără angajamente sunt mai tentante decât căsătoriile și de ce fug oamenii de angajamente, Mona Vintilă afirmă că „prima dată oamenii se căsătoresc și la noi încă există presiunea asta, prejudecata, așteptarea ca oamenii să se căsătorească și sunt întrebate domnișoarele „când te măriți?”, „când te cere de nevastă?” sau „când faci copii?”.

Odată ce au divorțat și după ce au trecut prin această experiență nu prea am auzit întrebarea „când te recăsătorești?” și atunci nu există presiune asupra oamenilor și preferă să nu facă acest lucru, pentru că nu-și doresc să treacă prin aceleași complicații pe care poate le-a adus primul divorț și atunci este mai simplu să stea într-o relație și chiar să locuiască împreună și să aibă toate activitățile normale ale unui cuplu conjugal, dar fără actul respectiv.

Un lucru foarte interesant, care este consemnat în ultima perioadă este faptul că nu mai putem să vorbim despre o relație monogamă pentru toată viața, ci despre o succesiune de relații monogame. Se vorbește acum despre existența a doua sau trei relații succesive cu o durată medie în jur de 10 ani, deci relații serioase de lungă durată, dar nu una singură, ci doua sau trei în decursul vieții”.

citiți mai mult pe ziare.com

Articolul precedentBIHOR. România reia exploatarea magneziului, în Bihor, în efortul UE de-a scăpa de dependența de China. HARTA resurselor potențiale de materii prime critice
Articolul următorUn film deloc Nasty! (VIDEO)