Legislaţia care permite taxarea marilor companii multinaţionale, care tind să-şi înregistreze profiturile în ţările care au impozite mici, a fost adoptată într-o țară din Uniunea Europeană, relatează Reuters.
Potrivit proiectului de lege, multinaţionalele vor plăti un impozit pe profit de minimum 15%.
Proiectul, aprobat de Guvernul Cehiei, vizează firmele ale căror venituri anuale depăşesc 750 milioane de euro (817,05 milioane de dolari) în cel puţin doi din ultimii patru ani.
”Ne vom alătura ţărilor care refuză să permită ca profiturile corporaţiilor să fie deturnate spre paradisuri fiscale”, a transmis ministrul de Finanţe, Zbynek Stanjura, potrivit Știrile TVR.
Potrivit estimărilor Ministerului de Finanțe, veniturile bugetului de stat vor crește cu 4-6 miliarde de coroane cehe în urma aplicării noii taxe.
Pentru a deveni lege, proiectul trebuie să fie aprobat și de Parlament și, ulterior, semnat de președintele țării.
Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a anunțat, în iulie, că, cu excepţia Canadei, ţările care practică un impozit pe servicii digitale au convenit să amâne aplicarea acestui impozit, cel puţin pentru încă un an, în condiţiile în care un acord cu privire la impozitarea multinaţionalelor, care să înlocuiască impozitul pentru servicii digitale, a fost amânat. Acordul care revizuieşte regulile vechi de decenii cu privire la modul în care guvernele taxează companiile multinaţionale urma să fie implementat anul viitor în peste 140 de țări. Acordul a fost convenit în 2011, în contextul în care giganţi digitali precum Apple sau Amazon înregistrează profiturile în ţări cu fiscalitate redusă.
La nivel global, guvernele care au nevoie mare de lichidităţi după pandemia de COVID-19 şi criza costului vieţii ar urma să câștige în total 220 de miliarde de dolari în urma majorării impozitului minim pe profit, de la 11% la 15%. (sursa)