Un război sângeros izbucnit între bandele de crimă organizată a transformat orașele Suediei în locuri ale violenței și lipsei de siguranță.

Așa a ajuns această țară să aibă cea mai mare rată a criminalității cu arme de foc din Uniunea Europeană. De fapt, în Suedia, atacurile fatale s-au triplat în ultimul deceniu. Poliția spune că mai mult de 60.000 de persoane au legături cu grupări de crimă organizată.

„Adam”, membru al unei bande: „Am văzut oameni împușcați. Am văzut oameni murind, oameni răniți, mame plângând în disperare. Am văzut cam totul, dar nu poți face nimic în legătură cu asta…”.

Încă de când avea 9 ani, „Adam” era cărăuș de droguri pentru o bandă de traficanți din Uppsala.

Acum este prins în valul de violențe sângeroase, asociate bandelor criminale, care au șocat societatea suedeză. Și au transformat țara scandinavă, cu o reputație pașnică și de siguranță, într-un loc al criminalității.

Tânărul acceptat să vorbească cu jurnaliștii de la Sky News, după ce vocea și numele i-au fost schimbate.

„Adam”: „Înainte, dacă voiai să omori pe cineva, primeai un milion de coroane suedeze (76.000 de lire sterline), dar acum prețurile au scăzut atât de mult, încât oricine e gata să ucidă”.

Bandele – care luptă pentru teritoriu și pentru o parte cât mai mare a traficului cu droguri – au devenit tot mai violente. Își elimină dușmanii în public.

Arme făcute cu imprimante 3D

Un agent de securitate a fost împușcat mortal într-o sală de forță, când un asasin, adolescent, și-a ratat ținta.

În plin război între bande, astă-toamnă, cineva a pus o bombă la casa rudelor unui rival. Cei vizați erau plecați de acasă, dar un vecin nevinovat a fost ucis.

Tot mai multe victime inocente sunt prinse în vârtejul violenței. Fratele Fridei, Musa, a fost ucis când avea 19 ani. Nu avea nicio legătură cu bandele. Unul dintre asasini avea doar 15 ani.

Frida Chamoun, sora victimei: „Cum poți să trăiești în continuare, cu așa ceva pe conștință, cu mâinile mânjite de sângele unui om. I-ai luat viața…”.

Aceasta este doar o mică parte a arsenalului capturat de polițiști, din stradă.

Manne Gerell, criminolog suedez: „Avem arme automate, semiautomate, arme făcute cu imprimante 3D”.

Și chiar arme din conflicte trecute completează arsenalul războiului urban dintre bandele criminale. O bătălie în care copiii devin criminali.

Suedia are cea mai mare rată a criminalității cu arme de foc din întreaga Uniune Europeană. Poliția spune că mai mult de 60.000 de persoane au legături cu grupări de crimă organizată în această țară.

sursa: Pro TV

Articolul precedentŞase români sunt în lista Forbes cu miliardarii lumii
Articolul următorAfacerea „mielul la portbagaj” este în floare, dar poate afecta sănătatea. Cât costă kilogramul de carne în piețe (FOTO în articol)