„Compania bulgară este atacată de oficiali ai Autorității de Reglementare Financiară din România de trei ani”, a spus Assen Hristov sâmbătă seara la BNT, postul public de televiziune din Sofia. „Euroins se victimizează și avansează chiar ea o sumă, pentru că știe că analiza de solvabilitate arată că e nevoie să vină cu foarte mulți bani, ca să poată exista garanția legală că-și poate plăti despăgubirile către asigurați”, a declarat o sursă din ASF, pentru publicul Libertatea.

„După cum a spus Assen Hristov, undeva în septembrie 2022, Autoritatea de Supraveghere Financiară din România a verificat unele bilanţuri şi a rămas cu impresia că acestei companii i-ar putea lipsi aproximativ 400 de milioane de euro, aşa că a trebuit să plaseze societatea sub o subordine provizorie de administrare și pentru a atrage noi investitori”, rezumă agenția de știri BTA partea cea mai șocantă a declarației pe care a făcut-o Assen Hristov la televiziunea națională din Bulgaria. Assen Hristov este acționarul principal al Eurohold, deținătoarea Euroins România, unde sunt asigurați RCA peste două milioane de cei 7 milioane de deținători de polițe RCA.

Două cifre rostire de Hristov: 400 și 200 de milioane de euro

Assen Hristov a făcut aceste declarații la scurt timp după ce, susțin surse din ASF, Euroins a intrat în posesia informațiilor din rezultatul analizei de solvabilitate realizate de ASF.  Procedura impune celor de la ASF să comunice firmei analizate concluziile autorității. Compania își prezintă propriile observații sau obiecții. Apoi se elaborează o formă finală a analizei de solvabilitate, de către ASF. „În acest caz, reprezentanții Euroins au ales să iasă ei la atac, rostind diverse sume. E tactica lor dintotdeauna, cuplată cu amenințări la persoane”, au explicat aceleași surse din ASF. 

„Nevoia de cash a Euroins, ca să reintre în parametri legali, nu e chiar 400 de milioane, cum exagerează Assen Hristov, dar suma necesară pentru a asigura solvabilitatea companiei este, într-adevăr, de ordinul a sute de milioane de euro”, au completat sursele de la București. 

Mai mulți angajați ai ASF și-au exprimat, într-o discuție confidențială cu ziarul, „revolta față de conducerea Autorității, care a acceptat până acum toate aceste derapaje ale Euroins. Nu doar în declarații, dar derapajele legale, față de indicatorii solicitați de lege. Chiar dacă, față de City, Euroins a fost mai controlată, tot a existat o îngăduință față de ei și iată unde s-a ajuns”. 

Euroins a vorbit despre posibilitatea administrării speciale

În interviul pentru postul public din Bulgaria, proprietarul Euroins a mai dat o cifră posibilă a banilor de care să fie nevoie pentru continuarea activității în România: 200 de milioane de euro. Și a vorbit despre varianta ca Euroins să intre sub administrare specială, dacă nu va aduce banii solicitați de calculele ASF, calcule pe care el nu le recunoaște ca valide. În acest caz, acționarul bulgar susține că se pune în pericol economia Bulgariei, dar și accesul în Schengen al ambelor țări: România și Bulgaria.  

„Dacă, să zicem, intră acolo (n.r. – la Euroins) vreun administrator de rea-credință, el ar putea pretinde o răscumpărare imediată a acelor 200 de milioane de euro de la bursă și, în consecință, banii ar fi recuperați, spunând că firma are nevoie de niște numerar, dar de care, de fapt, nu are nevoie”, a subliniat Hristov. „Îți poți imagina dacă bursa din Sofia, cu o cifră de afaceri de două milioane de BGN (n.r. – un milion de euro), este copleșită cu pretenții de 200 de milioane de euro? A doua zi, compania se va opri și va fi ruptă”, a prezis el, potrivit agenției BTA, care a prezentat pasaje din interviul patronului Eurohold. 

Citeşte întreaga ştire: STUPOARE PE PIAȚA RCA. Șeful Euroins vorbește, în premieră, despre câteva sute de milioane de euro despre care „ASF a rămas cu impresia că ar putea lipsi”

Articolul precedentSalariul mediu net a crescut în România. Majorare cu peste 6% într-un an
Articolul următorCutremur de 5,2 Richter în Oltenia / Seismul s-a simțit în vestul și centrul României / Seismolog: E cel mai puternic cutremur din zonă