Congresul USR-PLUS se apropie rapid. În definitiv, 2 octombrie e la o azvîrlitură de băț. Și cum cei doi copreședinți sunt împinși de către taberele lor să candideze, Cioloș nu prea are vreo șansă să-și vadă îndeplinit visul de a impune drept președinte un neutru care să nu-l împiedice în proiectul prezidențialelor din 2024.

În momentul acesta, aripa lui Barna este mult mai puternică în partid, aripa Cioloș reușind cu greu să strângă 20-25% din voturi. Doar că, în construcția pe termen lung, acest lucru pare mai puțin important. Chiar dacă Barna pare să se desprindă în cîștigător detașat, s-ar putea ca victoria lui să fie una de etapă. Scurtă.

Zidul de apărare al lui Dan Barna în fața amenințării unei îndelungate cariere de inculpat model mai este format, în acest moment, doar din Cristian Ghinea și de modul în care acesta a secretizat documentele referitoare la fondurile europene care au trecut prin firma copreședintelui PLUSR.

Dar Cristian Ghinea baletează el însuși pe muchie de cuțit. Dacă PNRR-ul trimis la Bruxelles cu întîrziere va suferi modificări substanțiale și, mai ales, dacă vor fi respinse proiectele cu dedicație ale ministrului Energiei, Ghinea va pleca de la minister în aplauzele și uralele PNL și nici Barna nu se va simți prea bine, căci, în calitatea lui de vicepremier, și-a asumat validitatea PNRR-ului românesc.

Pe de altă parte, cei mai influenți europarlamentari ai PLUSR sînt, în acest moment, oameni din PLUS. Au conexiunile și vizibilitatea necesare și îl au, desigur, pe Dacian Cioloș, liderul grupului macronist din PE. Acești membri ai PLUS cu relații printre birocrații europeni nu se vor chinui prea tare să scoată cu mînuțele lor castanele aruncate de Ghinea.

Cu un eventual eșec al PNRR-ului pe care Ghinea l-a luat pe persoană fizică și cu nemulțumirile membrilor legate de imaginea din ce în ce mai proastă pe care o produce aripa Barna, Cioloș poate pierde alegerile interne, dar pentru o scurtă perioadă.

Va fi suficientă o maturare a dosarului lui Barna de la DNA, însoțită de unul-două dosare noi, pentru ca Cioloș să fie adus în fruntea partidului pe post de salvator.

Iar asta n-ar face decît să confirme ceea ce șoptesc prin culise diverși epoleți, respectiv că stelele care-l susțin pe Cioloș sînt mai răbdătoare și gîndesc pe termen mai lung decît steluțele care l-au promovat pe Barna. (sursa)

Articolul precedentPe-ne-le iubește ordonanțele de urgență. Ziua și, desigur, noaptea!
Articolul următorOrașele românești, cea mai rapidă creștere economică din Europa. Oradea nu e nicăieri