Statul român, prin Compania Națională “Administrația Porturilor Maritime” S.A. Constanța, a depus oferta neangajantă pentru preluarea operatorului Portului Giurgiulești, respectiv firma ICS Danube Logistics, al cărei acționar majoritar este Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Ovidiu Bărbulescu: Compania românească a depus prima ofertă în cadrul licitației anunțate de BERD, indică documente oficiale văzute de Profit.ro.

Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina.

Fiind în curs o licitație, obiectivele specifice ale echipei guvernamentale de negociere sunt confidențiale, pentru a nu le expune competitorilor.

Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) este un nod logistic de importanță strategică care oferă importatorilor și exportatorilor servicii de transbordare și depozitare a mărfurilor, cu acces la o infrastructură de transport trimodală. Portul este amplasat pe sectorul maritim al fluviului Dunărea și permite acostarea navelor fluviale și a navelor maritime cu pescaj de până la 7 m și, respectiv, cu o capacitate de până la 10.000 tone.

În plus, portul este bine conectat cu linii de cale ferată cu ecartament larg și îngust. De exemplu, există o conexiune regulată de trenuri-bloc pentru transportul containerelor între Giurgiulești și terminalul de containere operat de DP World din Constanța, care ajută la reducerea traficului de camioane și reprezintă o alternativă pentru a evita timpii de așteptare îndelungați la frontiere.

Chiar și înainte de războiul din Ucraina, în 2021, volumul de mărfuri transbordate în Portul Internațional Liber Giurgiulești se ridica la peste 1,4 milioane de tone, fapt ce a plasat portul chiar pe locul trei în topul porturilor dunărene. Evident, odată cu începerea războiului, porturile ucrainene de pe Dunăre și-au mărit volumele de mărfuri transbordate, în timp ce volumul mărfurilor transbordate în PILG a crescut cu 30%, ajungând la peste 1,8 M tone în 2022, PILG poziționându-se astfel pe locul 4 printre porturile dunărene. În prima jumătate a anului 2023 s-a înregistrat o creștere suplimentară de 6%, iar volumul mărfurilor transbordate în port a depășit 1 milion de tone de mărfuri transbordate.

Cel mai important partener comercial este România. Motivul principal este că, în ceea ce privește multe tipuri de mărfuri, portul Constanța este un hub principal, iar Giurgiulești este un port satelit.

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a devenit singurul proprietar legal efectiv al operatorului portului Giurgiulești la 7 mai 2021, pentru a asigura activitatea portului și pentru a proteja interesele sale financiare.

citiți mai mult pe profit.ro

Articolul precedentVremea azi, 16 mai. Se răceşte mai ales în vest, nord, în centru şi în nord-est. Predomină vremea închisă
Articolul următorCu 25 de MILIARDE de lei pentru drumuri în 2026, România pariază pe infrastructura rutieră. Trecem în 2025 de 1.500 km de autostradă şi în 2027, în sfârșit, de 2.000 km! (GRAFIC)