Jumătate dintre români consideră că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie şi peste jumătate cred că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade, cu 20% mai mulţi decât acum 10 ani, relevă datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.

Comparativ cu acum 10 ani, a crescut procentul celor care cred că în situaţii de criză trebuie mai intâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului, aceştia fiind persoane cu un nivel de educaţie mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajaţii. la privat.

De asemenea, proporţia celor care ar alege să economisească dacă ar avea nişte bani în plus a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023.

Două treimi dintre cei chestionaţi spun că preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă sunt mai scumpe, tendinţă calificată de directorul general al INSCOP Research Remus Ştefureac drept ”o posibilă formă de patriotism economic”. 


news.ro: Numărul românilor care preferă un loc de muncă bine plătit dar instabil a scăzut uşor în septembrie 2023 comparativ cu februarie 2013, de la 52% şa 51,8%., crescând numărul celor care preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit, 48% – 48,2%.

Analiza socio-demografică relevă că declară că preferă o loc de muncă instabil, dar bine plătit, mai ales: bărbaţii, tinerii sub 30 de ani, cei inactivi potenţial activi, locuitorii din Bucureşti sau din urbanul mare, angajaţii la privat. Femeile, persoanele peste 45 de ani, locuitorii din rural, angajaţii la stat declarat într-o proporţie mai mare decât media populaţiei că preferă un loc de muncă stabil, dar prost plătit.

Comparativ cu stiuaţia de acum 10 ani, a crescut numărul celor care cred că statul are datoria să îi ajute indiferent de situaţie, de la 42% la 50%, scăzând toată numărul celor care cred că statul trebuie să ajute doar când au nevoie, de la 58% la 50%.

Conform analizei socio-demografice, sunt de părere că ”statul are datoria să îi ajute în orice situaţie” mai ales: tinerii, persoanele cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urban. Persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, angajaţii la stat cred într-o proporţie mai mare decât celelalte categorii de populaţie că ”statul nu trebuie să ajute decât atunci când au nevoie”.

Faţă de acum 10 ani, a crescut însă considerabil – de la 72% la 81.7% – procentul celor care cred că în situaţii de criză trebuie mai întâi să se ajute singuri şi abia apoi să ceară sprijinul statului, în paralel, scăzând numărul adepţilor ideii potrivit căreia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul statului şi abia apoi să mă ajut singur”, de la 29% la 18,3%.

Sunt de acord cu afirmaţia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să mă ajut singur şi abia apoi să cer sprijinul statului” mai ales: persoanele cu un nivel de educaţie mai ridicat, locuitorii din urbanul mare, cei cu un venit mai ridicat, angajaţii. la privat. Tinerii sub 30 de ani, persoane cu un nivel de educaţie redus, cei cu un venit mai redus, locuitorii din urbanul mic îşi exprimă într-o proporţie mai mare decât restul populaţiei acordul cu afirmaţia ”În situaţii de criză trebuie mai întâi să cer sprijinul. statului şi abia apoi să mă ajut singur”, rezultă din analiza socio-demografică.

Procentul celor care acum 10 ani credeau că Guvernul trebuie să crească salariile chiar dacă economia scade era de 36% a crescut acum la 55.3%, în timp ce procentul celor care cred contrariul a scăzut de 64% la 44,7%.

Analiza socio-demografică indică faptul că femeile, persoanele cu vârsta sub 45 de ani, cei cu un nivel de educaţie redus, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din rural, cei cu un venit mai redus, angajaţii la stat sunt de părere. că ”Guvernul trebuie să crească salariile chiar şi dacă economia scade” într-o măsură mai mare decât restul populaţiei. Consideră că ”guvernul nu trebuie să crească salariile atunci când economia scade” mai ales: bărbaţii, persoanele cu studii superioare, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti, cei cu un venit mai ridicat.

Românii sunt mai puţin dispuşi decât acum 10 ani să-şi achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa dacă ar avea nişte bani în plus, scăderea fiind de la 37% în 2013 la 23,7% în 2023. În schimb, cei care ar alege să ecomisească dacă ar avea nişte bani în plus a crescut de la 63% în 2013 la 76,3% în 2023.

Tinerii sub 30 de ani şi persoane cu un venit mai redus spun că ar prefera să achiziţioneze bunuri de consum pentru a-şi uşura viaţa într-o proporţie mai ridicată decât media. Declară că ar prefera să facă economii pentru vremuri mai grele mai ales locuitorii din urbanul mare şi angajaţii la stat, rezultă din analiza socio-demografică.

De asemenea, 67% dintre cei chestionaţi preferă să cumpere produse româneşti chiar dacă sunt mai scumpe, în timp ce 33% optează pentru produsele cu preţul cel mai bun, indiferent dacă sunt româneşti sau străine. (sursa)

Articolul precedentDr. Mihaela Bilic. Porția corectă de fructe.
Articolul următorMasacru comis de teroriștii islamiști la festivalul israelian cu mii de participanți. Voluntarii au găsit cel puțin 260 de cadavre (VIDEO)