Două treimi dintre români consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza, iar peste jumătate sunt de acord să existe atât un stat israelian, cât și unul palestinian. În ceea ce privește războiul din Ucraina, 4 din 10 români cred că România a făcut exact cât trebuie pentru a ajuta țara vecină, în timp ce 46% cred că a făcut prea mult. În același timp, peste trei sferturi dintre români au încredere mică sau foarte mică în capacitatea Guvernului României de a proteja populația în cazul unui pericol armat, potrivit unui sondaj IRSOP, intitulat „Opinia românilor despre conflictele care vor schimba mersul lumii”, realizat pe un eșantion de aproape 1.000 de respondenți.
86% dintre români condamnă atacul Hamas din 7 octombrie, când s-a infiltrat în Israel și a omorât 1.400 de civili și doar 7% nu condamnă atacul, în timp ce 7% nu știu.
66% consideră că Israelul are dreptul să atace Hamas în Gaza, iar 20% susțin contrariul, în timp ce 14% nu știu.
78% sunt de acord ca România să acorde imediat ajutor umanitar populaţiei civile din Fâşia Gaza, 20% nu sunt de acord, iar 2% nu știu.
56% dintre români consideră că războiul din Orientul Mijlociu ar putea determina acţiuni teroriste islamiste care pun în pericol securitatea populaţiei din România, în timp ce 38% cred că nu ar avea acest efect, iar 6% nu știu.
29% sunt total de acord, iar 38% parțial de acord ca România să primească refugiați israelieni. 31% nu sunt de acord cu acest lucru, iar 2% nu știu.
56% sunt de acord ca în Orientul Mijlociu să existe, pe lângă Israel, și un stat palestinian, 18% sun împotrivă, iar 26% nu știu.
49% dintre români cred că America este destul de puternică să stabilizeze lumea în acest moment, în timp ce 43% cred că nu este, iar 8% nu știu.
36% dintre români sunt mai îngrijorați de conflictul din Ucraina decât cel din Orientul Apropiat, în timp ce 35% sunt îngrijorați de ambele în aceeași măsură, iar 17% mai mult de cel din Orientul Apropiat. 11% nu sunt îngrijorați de niciunul dintre cele două conflicte, iar 1% nu știu.
46% cred că România a făcut prea mult pentru Ucraina, în timp ce 40% cred că a făcut exact cât trebuie, 8% – prea puțin, 6% – nu știu.
47% dintre români cred că riscurile militare pentru România au rămas la fel și în contextul războiului din Ucraina, în timp ce 42% cred că sunt mai mari acum, 5% – mai mici, 6% – nu știu.
79% dintre români au încredere mică (35%) sau foarte mică (44%) în capacitatea Guvernului României de a proteja populația în cazul unui pericol armat, 17% au încredere mare, 2% – foarte mare, 2% – nu știu.
Pentru acest sondaj, IRSOP a intervievat telefonic 905 persoane în intervalul 25-30 octombrie 2023. Eşantionul este reprezentativ pentru populaţia de peste 18 ani rezidentă în România. Toleranţa de eşantionare este de ±3,3%.
Sondajul reprezintă un serviciu de informare publică finanţat integral de IRSOP. IRSOP este un institut independent de cercetare şi consultanţă, din 1990. (sursa)