Cazurile de firme obligate să își reducă sau să își suspende activitatea din cauza crizei provocate de coronavirus sunt tot mai numeroase. Unele sunt, desigur, reale, iar altele țin de oportunism și capitalism sălbatic. De asemenea, sunt în creștere și cazurile în care angajatorii sunt obligați să își trimită angajații în șomaj tehnic. La fel, uneori din motive reale, iar alte ori pur și simplu pentru a profita de anumite beneficii de la stat.

În prezent, au fost adoptate o serie de măsuri prin care se oferă ajutor firmelor aflate în dificultate și angajaților trimiși în șomaj tehnic, astfel încât, din fondul de șomaj, statul le plătește acestora, la cererea angajatorului, 75% din salariul brut de bază, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut. Angajatorii au obligația să plătească angajaților aceste indemnizații în maxim 3 zile de la încasarea sumelor virate de stat.

DOAR CĂ, ȘI PRIMIM TOT MAI MULTE SEMNALE DIN ORADEA ȘI DIN JUDEȚ, MULȚI ANGAJATORI CONDIȚIONEAZĂ INTRAREA ANGAJAȚILOR ÎN ȘOMAJ TEHNIC DE CONTINUAREA MUNCII, CEEA CE NU ESTE LEGAL! OAMENILOR LI SE SPUNE CĂ DACĂ NU ACCEPTĂ SITUAȚIA, NU VOR MAI FI REANGAJAȚI!

Dar argumentul acestor angajatori este fals! L-am contactat pe directorul executiv al AJOFM Bihor, Csaba Bekesi, pentru a afla care sunt drepturile angajaților în situația de șomaj tehnic.

Pe scurt: NU PUTEȚI FI OBLIGAȚI SĂ MUNCIȚI, IAR CONTRACTUL DUMNEAVOASTRĂ DE MUNCĂ ESTE DOAR SUSPENDAT! Sunteți în continuare asigurați în sistem, vi se plătesc, de către stat, toate contribuțiile. Dacă vă simțiți nedreptățiți, contactați AJOFM sau ITM Bihor!

Iată ce am aflat de la directorul AJOFM Bihor.

”Acest șomaj tehnic, spune Csaba Bekesi, are la bază suspendarea din inițiativa angajatorului, pe baza art. 52 alineat 1 litera C din Codul Muncii, a contractului individual de muncă în cazul întreruperii sau reducerii temporare a activității, subliniez, FĂRĂ încetarea raporturilor de muncă!

Articolul 53 din Codul Muncii, la alineatul 2 spune că pe durata reducerii sau a întreruperii temporare a activității, salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, care poate dispune REÎNCEPEREA acesteia (a activității, n.r.).

Angajatul NU prestează niciun serviciu pentru angajator! Orice prestare de serviciu este considerată în acest sens MUNCĂ LA NEGRU! Cu toate că avem reglementări clare pe perioada stării de urgență, suspendarea controalelor nu înseamnă și suspendarea lor când dreptul individual este încălcat. Orice abatere în acest sens trebuie semnalată la AJOFM și ITM Bihor!

AJOFM Bihor este implicată, spune directorul executiv Csaba Bekesi, în a prelua efortul financiar al angajatorului, conform deciziilor guvernului, pe această perioadă pentru a susține cheltuiala cu 75% din salariul de încadrare și suntem obligați ca atunci când ni se semnalează astfel de abuzuri să luăm atitudine.

Am dat dovadă de toată deschiderea și transparența, suntem și sunt la dispoziția oamenilor, aștept să ni se spună clar și de fiecare dată dacă oamenilor le sunt încălcate drepturile. Zilele acestea chiar am reușit să blocăm multe concedieri colective mascate și să le transformăm în șomaj tehnic. Deci răspundem la toate solicitările mai ales privind abuzuri față de angajați sau față de lege!

În stare de urgență se iau decizii de urgență, dar NUMAI conform legii! Starea de urgență nu dă dreptul nimănui să profite, sau să transforme o situație pandemică în una generatoare de profit sau de abuz, a încheiat Csaba Bekesi.”

Articolul precedentDe la cititori: Cum de dau civilii ordonanțe militare?
Articolul următorNu! Nu suntem cu toții împreună în ”asta”!