În plin sezon de infecții respiratorii, multe persoane se plâng de faptul că simptomele durează mai mult de o săptămână. Un medic de urgență din SUA a explicat cât este normal să țină o răceală și când e cazul să apelăm la doctor.

Deși nu a fost declarată epidemie de gripă în țara noastră, numărul pacienților cu infecții respiratorii care se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor este tot mai mare.  

Dr. Leana Wen, medic de urgență și profesor de politică și management în domeniul sănătății la Milken Institute School of Public Health de la Universitatea George Washington a explicat cât țin simptomele unei astfel de infecții, relatează CNN.

Medicul subliniază că o răceală obișnuită ține câteva zile, însă unele simptome cum ar fi și tusea sau nasul înfundat pot dura până la 14 zile, potrivit CDC. 

În mod similar, deși persoanele infectate cu gripă se simt de obicei mai bine în șapte zile, unele pot avea simptome care durează peste două săptămâni. Același lucru este valabil și pentru virusul sincitial respirator (VSR), coronavirus și alte virusuri. Majoritatea simptomelor ating, în general, vârful în prima săptămână și majoritatea oamenilor se simt mai bine în două săptămâni, dar nu este neobișnuit ca recuperarea unora să dureze mai mult. Nu este neobișnuit ca unele simptome specifice să persiste chiar și după ce altele se rezolvă. De exemplu, unele persoane pot dezvolta o tuse persistentă care durează mai multe săptămâni, în timp ce alte simptome, cum ar fi durerile de corp și febra, ar putea dispărea în câteva zile.”, a explicat dr. Leana Wen. 

Medicul spune că acest lucru este valabil în special pentru persoanele care au deja o boală pulmonară, cum sunt cele bolnave de astm. De altfel, doctorul a adus în discuție și simptomele pe termen lung ale Covidului

Există, de asemenea, afecțiuni post-virale, cum ar fi Covidul lung, care sunt asociate cu simptome continue, cum ar fi oboseala și ceața cerebrală. Aceste simptome ar putea dura luni sau mai mult.”, a afirmat medicul. 

Mai mult decât dr. Leana Wen ne avertizează că este posibil ca atunci când ne confruntăm cu o „boală virală lungă” să fie de fapt vorba de „mai multe runde de infecții virale”. 

Copiii de la școală și de la grădiniță, de exemplu, pot avea o boală virală care abia începe să se rezolve când contractează o alta. Ei pot chiar să contracteze mai multe virusuri în același timp. Ceea ce pare a fi o recuperare prelungită poate reprezenta de fapt mai multe virusuri suprapuse.”, spune doctorul. 

Persoanele care au un risc crescut de a face complicații în cazul bolilor virale, cum sunt nou născuții, bătrânii sau cei care au afecțiuni cronice, cum ar fi boli cardiace sau pulmonare, sunt cele care ar trebui să apeleze mai repede la doctor. 

Pe de altă parte, trebuie luat în considerare timpul și evoluția simptomelor pentru a știi când trebuie să solicităm îngrijiri medicale suplimentare. 

Dacă au trecut 10 zile, dar simptomele se ameliorează, este o poveste diferită de cea în care, după mai bine de două săptămâni, aveți simptome noi sau mai grave. Simptomele care ar trebui să solicite asistență medicală de urgență ar include dificultăți de respirație, dureri în piept și incapacitatea de a reține lichide. De asemenea, dacă simptomele dumneavoastră s-au ameliorat, dar apoi s-au înrăutățit din nou, este posibil să aveți o a doua infecție, diferită. (…) Unele persoane care au mai întâi o infecție virală ar putea dezvolta apoi o infecție bacteriană.”, a precizat medicul.

Deși cele mai multe boli virale dispar de la sine, fără tratament specific, doctorul citat de CNN este de părere că felul în care oamenii se recuperează depinde de modul fiecăruia de a aborda problema. (sursa)

Articolul precedentVineri după-amiază un val de ninsori va cuprinde jumătatea de nord-vest a țării
Articolul următorVreme neobișnuită în majoritatea regiunilor