Directorul Pfizer, Albert Bourla, crede că vom avea nevoie de imunizare anti-Covid în fiecare an, din cauza potențialului virusului de a dezvolta noi tulpini și a scăderii, în timp, a protecției vaccinurilor, relatează Business Insider.

„Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de vaccinare anuală, la fel cum procedăm în cazul vaccinării antigripale”, a declarat Bourla pentru Insider.

Vaccinul anti-Covid produs de Pfizer cu biotehnologia germană a BioNTech este pe cale să devină în 2021 unul dintre cele mai bine vândute produse farmaceutice din toate timpurile, arată sursa citată. Pfizer estimează că vaccinul va genera venituri de 33,5 miliarde de dolari în acest an.

Virusul ar putea rămâne cu noi pentru totdeauna, cred experții

Declarațiile lui Bourla vin în contextul în care Pfizer a început să transmită date către Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) pentru doza sa de rapel.

Oficialii americani din domeniul sănătății au declarat la începutul acestei luni că intenționează să înceapă să ofere a treia doză în septembrie, dar FDA trebuie mai întâi să revizuiască și să aprobe cererile de la fiecare companie.

Comentariile lui Bourla sunt un semn că noul coronavirus va fi probabil cu noi pentru totdeauna, oamenii învățând să trăiască cu virusul și să-i limiteze daunele, mai scriu jurnaliștii de la Insider.

Experții cred că pandemia se poate întinde până în 2023, iar pe termen lung virusul s-ar putea să devină endemic – va fi prezent, dar nu va mai reprezenta o amenințare constantă.

Afaceri de miliarde pentru producătorii de vaccinuri

Una dintre cele mai mari dezbateri ale investitorilor cu privire la vaccinurile anti-Covid a fost dacă cererea de seruri va dispărea sau nu în timp sau dacă va trebui ca oamenii să le primească în mod regulat. Dacă dozele de rapel se transformă într-o afacere de lungă durată, acest lucru ar putea pompa în următorii ani miliarde de dolari în conturile producătorilor de vaccinuri cum ar fi Pfizer sau Moderna.

De câteva luni, Pfizer și Bourla susțin că prima doză de rapel ar putea fi necesară la 6 până la 12 luni de la vaccinarea inițială.

Planul de vaccinare pe termen lung este însă controversat. Unii virologi susțin că nu sunt necesare doze suplimentare de vaccin. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a criticat și ea planul, având în vedere că multe țări cu venituri mici și medii nu au acces nici măcar la dozele inițiale, mai arată sursa citată.

Citeşte întreaga ştire: Șeful Pfizer: „Scenariul cel mai probabil este că vom avea nevoie de vaccinare anuală”

Articolul precedentCe va spune Cîțu despre concluziile Consiliului Fiscal, care-i spulberă rectificarea bugetară?
Articolul următorHarta rezidenţială a României: cum a evoluat construcţia de locuinţe în fiecare judeţ în ultimul deceniu