Vicepremierul Raluca Turcan a declarat azi, la Digi24, după veștile neoficiale că CCR a admis sesizările Avocatului Poporului pe marginea stării de alertă: ”Această decizie a CCR face parte dintr-un lanț de decizii, au sabotat o funcționare eficientă a instituțiilor statului și pune în pericol sănătatea publică.”

Doar că doamna Turcan nu vrea să ne spună, sau nu știe, sau a uitat, ce a judecat Curtea Constituțională, pe care domnia sa, de fapt, o subminează de fiecare dată când îi arată guvernului Orban încălcările repetate, sau grosolane, ale Constituției României.

În decizia de azi, CCR a spus, simplu, că a institui carantina obligatorie prin ordin de ministru este neconstituțional și că, pentru a face asta, e nevoie de o lege! Atât. Că e nevoie de lege! Desigur, la București, nu la Moscova!

De ce? Pentru că o persoană, fie ea membru al Guvernului, NU poate restrânge din pix, indiferent de context, drepturile cetățenilor. Este nevoie de o lege pentru asta!

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a decis că Parlamentul nu poate decide asupra hotărârii privind instaurarea sau prelungirea stării de alertă. CCR a luat aceste decizii în urma sesizărilor Avocatului Poporului. Astfel, Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul poate să instituie și să prelungească starea de alertă fără să fie necesară încuviințarea Parlamentului, au declarat pentru Libertatea surse din cadrul CCR.

Articolul precedentAlexandru Rafila respinge teoria lui Nelu Tătaru despre mutațiile coronavirusului: Mi-e greu să cred că există suficiente dovezi
Articolul următorPăcănele mii și stele făclii