Ultimele date prelucrate de Institutul Național de Statistică (INS) arată că făina, mălaiul și fructele au prețuri mai mici cu peste 15% în luna septembrie, comparativ cu luna iunie. În schimb, față de luna august, reducerile la principalele mărfuri alimentare sunt ceva mai mici.
Conform datelor INS, făina costă mai putin cu peste 20 de procente în luna septembrie, comparativ cu luna iunie a acestui an. Apoi, urmează mălaiul, redus cu puțin peste 15% în luna septembrie față de luna iunie.
În continuare, cartofii, fructele proaspete și uleiul s-au ieftinit cu peste 10% în luna septembrie, potrivit datelor INS obţinute de Gândul.
Cele mai mici scăderi în luna septembrie comparativ cu luna iunie a acestui an s-au înregistrat la fasole boabe, carne de porc, carne de pasăre, lapte și brânză, sub 1,5 procente.
În luna septembrie a anului 2023, în comparație cu luna iunie a anului 2022, scăderile de prețuri la principalele mărfuri sunt mai mici ținând cont de faptul că, între timp, aproape toate prețurile au crescut în România.
Comparativ cu luna iulie, în luna septembrie, cele mai mari reduceri se înregistrează la făină, mălai, ulei, fructe și zahăr. Cea mai mică scădere de preț este înregistrată la carnea de porc, cu 0,04% mai puțin în luna septembrie față de luna iulie a acestui an.
Comparativ cu luna august, în luna septembrie, cea mai mare reducere se înregistrează la fructe proaspete, de 7,18%. Procente mici de reducere sunt înregistrate la pâine, fasole boabe, lapte, ouă și brânză, sub 1%. Astel că, în luna septembrie, conform datelor INS, reducerile de preț au fost mai mici în comparație cu luna precedentă.
Plafonarea prețurilor la alimentele de bază se va prelungi cu 3 luni, până în ianuarie 2024. De asemenea, lista produselor agroalimentare cu prețul plafonat va fi extinsă, conform ministrului Florin Barbu. Decizia a fost convenită în urma discuțiilor purtate de Ministerul Agriculturii cu reprezentanţii procesatorilor şi comercianţilor.
Măsura extinderii listei de produse cu adaosul plafonat, este luată în contextul sezonului rece, atunci când produsele se scumpesc și pe care românii le cumpără pentru a le pune pe masa de sărbători. Vorbim de orez, bulion, margarină, smântână, drojdie, cozonac, varză murată sau usturoi, la care se vor adăuga cele 14 alimente deja plafonate.
„Ne dorim, în continuare, prelungirea acestei măsuri care a avut efectele așteptate, anume de stopare a creșterii prețurilor alimentelor. Am convenit cu procesatorii și comercianții prelungirea măsurii pentru o perioadă de trei luni, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024, ținând cont și de faptul că vin sărbatorile de iarnă. În aceeași măsură, de comun acord cu procesatorii și comercianții, vom extinde şi lista de produse care vor beneficia de adaos comercial limitat”, a precizat Florin Barbu. (sursa)