Liderii PNL se vor întâlni marți în mai multe rânduri, inclusiv cu președintele Klaus Iohannis, pentru a negocia și analiza posibilitatea formării unei majorități. Ziua va debuta cu o întrunire în format restrâns a liberalilor, de la ora 10:00, la sediul din Modrogan.

Negocierile vor fi conduse de premierul demisionar Ludovic Orban, care este și președintele partidului, pentru ca de la ora 17.00 mai mulți lideri din PNL, de la centru și din teritoriu, se vor întâlni cu președintele Klaus Iohannis.

În cadrul unei declarații de presă de la Palatul Cotroceni, președintele Iohannis a spus că deși rezultatele alegerilor nu indică un câștigător clar, se conturează rapid o coaliție de centru-dreapta, ceea ce înseamnă că PSD va rămâne „în afara deciziei politice”.

„Noul guvern care va fi format va gestiona măsurile în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult așteptate, va gestiona campania de vaccinare și în cel mai scurt timp va prezenta un proiect de buget pentru 2021, împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni”, a afirmat șeful statului.

Cine va fi noul premier

După declarația președintelui Iohannis, Ludovic Orban și-a anunțat luni demisia din funcția de prim-ministru, în cadrul unei declarații la Palatul Victoria, spunând că nu vrea să se cramponeze de nicio funcție și anunțând că obiectivul său este de a construi o majoritate parlamentară care să nu cuprindă PSD.

„Obiectivul perioadei ce va urma e de a fi implicat în negocierile pentru un guvern care să ofere românilor garanția unei direcții corecte pentru România (…) Demisia mea vreau să arate limpede că nu mă cramponez de o funcție, nu pun condiții. Interesul României este deasupra interesului PNL și al meu personal (…) Am încercat să îmi fac datoria față de România și plec cu conștiința datoriei împlinite”, a declarat Ludovic Orban.

După demisia lui Orban din funcția de premier, au apărut și primele posibile nume vehiculate ca propuneri de premier din partea PNL pentru viitoarea coaliție cu USR PLUS și UDMR, scrie g4media.ro.

Mai multe nume sunt vehiculate pentru funcția de premier. Nicolae Ciucă, Florin Cîțu, Ilie Bolojan sau Siegfried Mureșan. Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării, și fost consilier al președintelui Iohannis a fost numit deja premier interimar. (sursa)

Articolul precedentSURSE – Ce funcție vânează Ludovic Orban, după ce a demisionat de la Palatul Victoria
Articolul următorCuvântul „creștin”, interzis la Radio France International