România va avea primul aeroport privat. Fostul aerodrom militar Alexeni, din județul Ialomița, va fi transformat printr-o investiție de 400 de milioane de euro.

Consiliul Județean a anunțat că a semnat contractul de concesiune pentru acest proiect. Aeroportul va fi construit de un consorțiu format din Avant Airports SRL din Târgu Mureș și Societatea Automagistral-Pivden SRL din Ucraina, scrie presa din țara vecină.

„Consorțiului declarat câștigător se angajează să realizeze o investiție estimată la 400 de milioane de euro, cu o perioadă de implementare de 4 ani”, au transmis autoritățile locale.

„Aeroportul Alexeni va deveni primul aeroport privat din România, oferind o infrastructură de ultimă tehnologie și servicii aeroportuare de înaltă calitate. Situat la doar 66 de kilometri de București, acesta se va poziționa strategic pentru a prelua o parte semnificativă a traficului de cargo și low-cost, care suprasolicită aeroportul Otopeni”, a mai transmis Consiliul Județean.

Pe lângă cele două terminale de tip cargo și de pasageri, investitorii au în plan și construcția unui hotel, a unei stații de tren, în colaborare cu CFR, dezvoltarea unor zone de agrement, centre de conferințe un parc fotovoltaic de cel puțin 40 MW – investiție de aproximativ 30 milioane de euro și un sistem de reciclare și management al deșeurilor, conform Obiectiv de Ialomița.

Aerodromul Alexeni a fost construit în anul 1954 pe un teren cu suprafaţa de 197,8 ha având destinaţia de bază de aviaţie pentru protecţia spaţiului aerian în zona oraşului Bucureşti şi împrejurimile sale. S-a remarcat prin cea mai lată pistă betonată din ţară – 80 m, tot aici fiind înfiinţat primul şi singurul – timp de 30 de ani – regiment de elicoptere din România.

Baza militară de aviaţie a fost abandonată în martie-aprilie 2001. În anul 2002, aerodromul militar Alexeni a fost dezafectat, acesta fiind transferat din administrarea Ministerului Apărării Naţionale în administrarea Ministerului Justiţiei, pentru Direcţia Generală a Penitenciarului, apoi, în 2011, la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Sursa: StirilePROTV, Obiectiv de Ialomita

Articolul precedentCe vei putea comanda gratuit în toate restaurantele și barurile din România. Nu vor mai avea voie să îți ceară niciun ban
Articolul următorSCENARII. Ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar invada România. Rezistăm mai mult de 24 de ore?