Nu există nici un strop de inteligență în bugetul prezentat de guvernul PNL-USR-PLUS. Același tip de prostie înfricoșată și obedientă, arătată de Băsescu în 2010, cînd a tăiat salarii și pensii și a mărit TVA-ul, fiindcă așa i se spusese de la FMI, o găsim azi în însăilarea lui Cîțu.

Aceste coșmaruri pe care conducătorii României le propun poporului se nasc din două cauze: lipsa cunoștințelor și securismul. Băsescu a fost un turnător dovedit cu acte și un habarnist cu studii la Institutul de Marină unde, se știe, esențială la admitere era proba sportivă.

Cîțu, la rîndul lui, e mai prost decît multe mii de economiști români care n-au ajuns premieri fiindcă n-au ales traseul impostorilor, adică politica. Oricum i-ai întoarce biografia, oricîtă umbră ai proiecta pe farsa lui școlară, nu ai cum să nu observi că omul nu stăpînește exprimarea simplă, nu duce frazele la capăt, nu a scos niciodată pe gură o idee, nu a smuls cuiva un zîmbet. N-ai cum să nu vezi că e un pitic care se ridică pe vîrfuri, un ins limitat care se screme să se umfle și pompează aerele unei broaște într-o piele de bou.

Cea de-a doua condiție, aia de securist, decurge din acte ostile la adresa țării lui, de la atacul monedei naționale și ascunderea banilor în paradisuri fiscale la pornirea de a vinde la comandă cele cîteva companii strategice contra bunăvoinței externe și a comisioanelor interne. Nu sînt dovezi că Vasile Cîțu toarnă la Servicii, dar sînt destule probe că face României exact ce i-au făcut securiștii din 1990 încoace.

Să tai bani de la consum, de la Educație și Sănătate înseamnă să sabotezi nu numai condiția imediată a populației, ci și cele mai bune pîrghii de creștere a nivelului de trai. Investițiile și privatizările dau roade tîrzii (atunci cînd dau), dar ele nu sînt soluții cosmice, așa cum cred evangheliștii eliminării statului din economie, ci măsuri complementare. Fără consum, fără ca populația să stea pe pensii și salarii crescute, economia se scufundă în datorii.

Bugetul prezentat de Cîțu descrie o traiectorie moartă pentru economia românească, o revenire la formula traiului pe datorie și la păstrarea sprijinului politic extern la schimb cu resurse naturale și companii profitabile de stat.

Bugetul prezentat de Cîțu nu e un act de guvernare responsabilă, ci o afacere politică. România ajunge iar să-și cumpere sărăcie la prețuri exorbitante.

preluare din catavencii.ro autor: Doru Bușcu

Articolul precedentNebuloasa bugetului pentru Sănătate
Articolul următorPfizer, Moderna sau AstraZeneca? Diferenţele dintre vaccinurile anti-COVID