♦ „Creşterea salariului minim pe economie a contribuit la aceste cifre mai ridicate.” ♦ Cele mai mari salarii din economia locală au fost cele din activităţi de editare, întrecând liderul lunilor trecute, respectiv sectorul de IT ♦ Sectorul de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului este al treilea cel mai bine plătit, dar salariile angajaţilor de acolo încep să înregistreze scăderi faţă de anul trecut ♦ Cele mai mici salarii sunt în fabricile de îmbrăcăminte şi HoReCa.
Ramona Cornea: Salariul mediu net pe economie se menţine pentru a patra lună consecutivă peste valoarea de 1.000 de euro net, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
Astfel, statisticile INS arată că salariul mediu net a ajuns la aproape 5.200 de lei net în iunie 2024, în creştere cu 12,5% faţă de iunie 2023. În fiecare lună din acest an creşterile salariale au fost de peste 10%, deşi specialiştii în resurse umane se aşteptau la creşteri mult mai mici anul acesta, iar cele de „double digits” păreau istorie.
„Companiile au fost nevoite să recurgă la aceste creşteri pentru ca angajaţii să ţină pasul în continuare cu inflaţia ridicată şi preţurile mari. Pe de altă parte şi creşterea salariului minim pe economie a contribuit la aceste cifre mai ridicate faţă de anul trecut”, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.
În iunie 2024, industriile cu cele mai mari salarii sunt cele care, de obicei, necesită forţă de muncă calificată, implică riscuri sau tehnologie avansată şi sunt critice pentru infrastructura economică şi socială. (ZF.ro)