Doru Bușcu: S-a stors cam tot din contraofensiva ucraineană. Legenda ei întrece cu mult faptele. Generalii Americii și ai Europei au vorbit despre această contraofensivă ca despre Iliada.
Luni la rînd, pe marile canale de televiziune, le-au explicat rușilor cum vor fi spulberați de Armaghedon și de Apocalipsă, cum vor fi alungați din Crimeea, din Donbas, din Herson și Zaporojie cu noul armament occidental pe care l-a primit armata ucraineană. Mă refer aici nu la generalii noștri pensionari de la Antena 3, care orbecăie prin punctajul moderatorilor, ci la generalii americani, la foștii și actualii comandanți ai NATO, ai armatei SUA, ai trupelor aliate din Europa, toți veterani, toți buni vorbitori la hartă și în breaking news, toți lipsiți de îndoială cu privire la rezultatul contraofensivei.
Ei au știut cu exactitate că ucrainenii n-au destule arme ca să învingă și, cu toate astea, le-au prezis victoria. Ei au știut cu exactitate că fără avioane nu se poate face nimic împotriva celor peste o mie de kilometri de fortificații și, cu toate astea, au continuat să insiste cu scenariul contraofensivei victorioase.
În deplină cunoștință de cauză, complet edificate tehnic, aceste vîrfuri militare, probabil cei mai buni generali ai lumii, au vopsit conflictul din Ucraina într-un optimism costisitor, care a irosit mii de vieți și o mare parte din moralul unei națiuni pentru a cîștiga cîțiva kilometri pătrați de ruine.
Sigur, acest sacrificiu – se spune – are logica lui politică. Iluzia victoriei e necesară pentru a mobiliza Ucraina, pentru a o încuraja să reziste, să lupte și pentru a păstra nivelul ajutorului occidental. Dar ficțiunea a fost de data asta prea hollywoodiană, a întrecut pînă și visul oficial al Kievului. A lăsat în umbră chiar filmele cu imparabilul Schwarzenegger.
Pe acele profeții avîntate s-au pus la cale campanii electorale, s-au salvat cariere politice, s-au îmbogățit industrii militare, s-au jucat pe burse rutele cerealelor, s-au vîndut resurse naturale cum nu se mai vînduseră de mult. E mersul lumii, e felul în care cei puternici își monetizează puterea, iar faptul că ucrainenii sînt azi acolo unde erau acum șase luni demonstrează exact acest lucru.
Contraofensiva are, însă, abia acum nevoie de sfaturile unor generali calificați. Fiind clădită pe certitudinea victoriei, această luptă a luat în calcul mai ales atacul. Rușii și-au săpat jumătate de an tranșee, și-au plantat mine și dinți de dragon, dar ucrainenii, sub dogoarea succesului, s-au străduit mai mult pe partea ofensivă. În spatele lor nu se află nici șanțuri, nici ziduri, nici dinți de dragon după care să se refugieze, căci, după ce eroicul elan li se va stinge și contraofensiva va lua la un moment dat sfîrșit, e posibil să înceapă contra-contraofensiva rușilor. Sfatul de care au acum nevoie ucrainenii e să-și sape tranșee la același nivel cu rușii. Asta ar trebui să le explice generalii occidentali. Așa încît, pînă la sosirea avioanelor și armamentului necesar, învingătorii să se poată măcar apăra. (catavencii.ro)