Daniel Contescu: Excesul de zahăr poate duce la boli precum diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral.
Când vine vorba de zahăr, numărul magic este 6! Există un număr linguriţe pe care, potrivit unui nou studiu publicat în British Medical Journal, le putem consuma în fiecare zi, pentru a îndulci mesele şi pentru a evita riscul de a dezvolta 45 de boli diferite, inclusiv diabet, probleme cardiace şi depresie. Dar, ce înseamnă exact maximum 6 linguriţe de zahăr pe zi?
OMS recomandă maximul 10% din caloriile pe o zi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă ca zaharurile adăugate să nu depăşească 10% din aportul caloric zilnic. Pornind de la această ipoteză, un grup de cercetători a efectuat o analiză pentru a evalua validitatea studiilor anterioare privind consumul de zahăr în dietă şi efectele asupra sănătăţii: în total, au fost luate în considerare 73 de studii, din care au reieşit o mulţime de dovezi că prea mult zahăr poate contribui la boli precum diabetul, guta, obezitatea, hipertensiunea arterială, atacul de cord şi accidentul vascular cerebral şi, în unele cazuri, chiar cancerul. Ca să nu mai vorbim de probleme precum astmul, cariile dentare şi depresia.
Cu cât creşte riscul
Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că consumul a 250 ml de băuturi dulci pe zi pare să aibă o legătură cu un risc cu 17% mai mare de boală coronariană. Şi se aplică şi celor care conţin zaharuri „alternative”: o doză de 25 de grame de fructoză pe zi ar fi asociată cu o creştere cu 22% a riscului de cancer pancreatic. „Diverse studii arată că un consum mare de zahăr, în special de zaharuri care conţin fructoză, este asociat cu diverse daune asupra sănătăţii”, precizează profesorul Liangren Liu, de la Spitalul West China al Universităţii Sichuan (China).
Nu numai atât: „Există dovezi ale asociaţierii dăunătoare între consumul de zahăr şi modificările greutăţii corporale (băuturi îndulcite cu zahăr), acumularea de grăsime hepatică (zaharuri adăugate), obezitate la copii (băuturi îndulcite cu zahăr), boli coronariene (băuturi îndulcite cu zahăr) şi depresie (băuturi îndulcite cu zahăr). Dovezile privind asocierea între consumul de zahăr alimentar şi cancer rămân limitate şi necesită cercetări suplimentare”.
Puţinele beneficii nespecificate
Cercetătorii au descoperit puţine beneficii pentru sănătate asociate cu excesul de zahăr. Ele nu au fost date publicităţii pentru că oamenii de ştiinţă admit că dovezile pe care le au sunt în mare măsură observaţionale.
Şi rămân la părerea, fundamentată ştiinţific, că ar trebui să limităm adăugarea de zahăr la mese şi băuturi la maximum 6 linguriţe pe zi şi să consumăm una sau mai puţine băuturi dulci pe săptămână.
„Aceste rezultate, combinate cu datele de la OMS, Fondul Mondial de Cercetare a Cancerului şi Institutul American de Cercetare a Cancerului, sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau zaharuri adăugate la mai puţin de 25 g/zi (aproximativ şase linguriţe) şi limitarea consumului de băuturi dulci la mai puţin de o porţie pe săptămână (aproximativ 200-355 ml/săptămână)”. (sursa)