Ministerul Finanţelor pregăteşte să demareze o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis adresată micilor investitorilor pentru care subscrierile vor începe miercuri, 21 februarie şi se vor încheia vineri, 1 martie. Obligaţiunile vor fi listate ulterior la Bursa de Valori Bucureşti, unde preţul va depinde de raportul dintre cerere şi ofertă, lichiditate şi de condiţiile din economie.

La fel ca în ediţiile anterioare, Ministerul Finanţelor păstrează denominarea în lei şi în moneda unica europeană, dobânzile la titlurile în lei variind între 6% pe un an, 6,75% pe trei ani şi 7% pe un an pentru donatorii de sânge, potrivit MF. Anterior, dobânzile au fost de 6,1%, 7,25%, respectiv 7,1%.

În ceea ce priveşte titlurile denominate în euro, cupoanele sunt de 4% pe un an, respectiv 5% pe cinci ani, faţă de 4%, respectiv 5,5% în ediţia anterioară.

Este a cincisprezecea ediţie Fidelis derulată de statul român. În precedentele 14 ediţii, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie 24,5 miliarde de lei (aproape 5 miliarde de euro), sumă din care 9,4 miliarde de lei (1,9 miliarde de euro) reprezintă valoarea ofertelor derulate doar în 2023.

În ediţia de la finele anului trecut, MF a atras 933,4 milioane de lei, respectiv 310 milioane de euro (valori însumând 2,47 miliarde de lei/497,7 milioane de euro). Aceasta a fost a treia cea mai mare ofertă Fidelis în funcţie de valoare de la reluarea acestor emisiuni la BVB, în iulie 2020.

Veniturile obţinute în urma investiţiei în titlurile de stat Fidelis, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital sunt neimpozabile. (ZF.ro)

Articolul precedentMinorii nu vor mai putea cumpăra energizante. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege
Articolul următorFemeile obțin un câștig dublu din același efort fizic pe care îl fac și bărbații