Românii care au furat meserie în străinătate, iar acum s-au întors în țară, pot obține, mai nou, diplome de calificare pentru profesia lor. Este vorba despre ospătari, bucătari, îngrijitori, frizeri, mecanici, electricieni și constructori.
Cu toții sunt așteptați în 30 de centre ale Ministerului Educației, pentru un test scris și o probă practică. Certificatul obținut îi va ajuta să-și dovedească pregătirea în fața viitorilor angajatori, oriunde, în Uniunea Europeană.
După ani buni de muncă în vestul Europei, sute de meseriași români fac demersuri să-și găsească de lucru acasă. Un meșter bun câștigă aici peste 3 mii de euro pe lună.
Muncitor: Diferența între ceea ce câștigi aici și acolo nu mai e mare. Trebuie să respecți niște standarde și niște normative românești.
Angajatorii și clienții caută totuși oameni care pot demonstra și cu acte ce știu.
Tiberiu Dobrescu, președintele A.N.C.: Au căpătat experiență muncind, și pentru a nu mai trece printr-un proces de formare ei sunt evaluați într-un test scris, deci o parte teoretică, și, foarte important, un test practic.
Georgiana Soca, evaluator: Deși sunt încadrați ca muncitori necalificați sau ca ajutor, știu meserie.
– Cât de des se întâmplă să pice?
– Să știți că foarte, foarte rar. Oamenii care vin în centrul de evaluare, de obicei, sunt foarte ambițioși.
Sunt peste 200 de meserii pe care le poți învăța pe cont propriu, conform legislației europene, ca ucenic sau autodidact. Certificarea formală obținută direct prin examen înseamnă economie de bani și de timp.
Adriana Stere, corespondent PRO TV:
În loc să dea cel puțin 2500 de lei pentru o școală care durează 2–3 luni, cei care stăpânesc deja meseria plătesc până la 1500 de lei doar testarea, care se face în câteva zile. Meseriașii care au furat meserie de la colegi pot fi recunoscuți ca vopsitor, tinichigiu, tâmplar, tapetar, dulgher, asfaltator, fierar, pavător. În industria ospitalității, devin administratori de pensiune, cameristă sau recepționer. Sunt certificate de competență și în domeniul agricol: operator de toaletare arbori, tractorist și crescător de animale. În sănătate: infirmieră și îngrijitor personal. Angajații din alimentație publică pot fi recunoscuți ca măcelar, brutar, cofetar și barman.
Diploma le schimbă automat candidaților statutul pe piața muncii… din necalificați, în profesioniști. Și le crește șansele la un loc de muncă stabil.
Maria Crețu, proprietara: Mi se pare o idee bună, pentru că poți să dai un test sau o probă practică și ești recunoscut ca același mecanic, în domeniul nostru, care a terminat o școală profesională.
12 mii de români au cerut anul trecut certificarea abilităților dobândite practic. Se estimează că în acest an, numărul solicitanților va crește cu 50 la sută. (sursa)