Oamenii de afaceri inteleg ce este in spatele cifrelor, asa ca iata niste date de la Institutul National de Statistica:

– sporul natural al populatiei este al doilea an consecutiv in scadere, de la o micsorare cu 57.244 de persoane in 2019 am ajuns la una de 118.587 in 2020, adica dublu;

– avem cu 14% mai multe decese in 2020 fata de 2019, am pierdut aproape 300 de mii de suflete, asadar, 1,5% dintre noi ne-au parasit anul trecut, daca luam ca baza recensamantul din 2011 – toti stim insa ca nu suntem in tara mai mult de 17-18 milioane. In noiembrie si decembrie 2020 au murit cu peste 60% mai multi romani decat in aceeasi perioada din 2019;

– se moare din cauza cancerului, bolilor cardiovasculare, endocrine, respiratorii, etc. Desi in ultimul an au fost decontate medicamente noi – “inovatia salveaza vieti” – in valoare de 250 milioane de lei lunar, mai ales pentru cancer, pacientii, in realitatea de zi de zi, alta decat cea a guvernantilor, se plang ca se moare in continuare cu zile, si nu de Covid.

Si, nu ne putem abtine sa ne gandim ca foarte multe decese pot fi prevenite, ganditi-va doar la infectiile nosocomiale, care pentru ca “nu exista”, nu apar in statisticile cauzelor de deces ale INS (sau apar la “alte cauze”).

Fara legatura aparenta cu subiectul: stiti care este cea mai neverosimila victima coletarala a Covid-ului? Studentii la medicina din anii mari: nu au putut sa faca stagiile de pregatire din cauza ca spitalele au fost inchise – ganditi-va la asta.

Cu sau fara Covid, nu faptul ca suntem un popor bolnav este ingrijorator sau deprimant. Mai grav este ca in urmatorii 15 ani ies la pensie circa 4,5 milioane de romani, pre- si post decreteii (decretul 770/1966), generatia nascuta in perioada 1960 – 1975, lasand un gol enorm de populatie activa calificata – este posibil chiar ca ritmul de incapacitate de boala, pensionare sau deces al persoanelor de peste 60 de ani sa creasca, pentru ca lipsa preventiei si accesul precar la serviciile medicale cresc riscul de imbolnavire si reduc calitatea vietii.

In ultimii 5 ani, 2016-2020, bugetul alocat sanatatii a crescut de la 33 miliarde lei la 60, asadar s-a dublat. In toti acesti 5 ani s-a ajuns la sporul negativ din 2019 (deci fara legatura cu Covid) si s-a vorbit neincetat de reformarea din temelii a sistemului. Ironic este ca vorbesc despre reformare cei care il conduc….

Noroc cu alegerile si pandemia, care au reformat planurile de reformare, au intarit pozitia oligarhilor care controleaza sistemul sanitar si au permis intrarea cu taraita a unor politicieni fara proiecte, dar brilianti in PR.

Oamenii de afaceri din Romania indiferent de capital, care, pe buna dreptate, se bat pentru predictibilitatea fiscalitatii, reducerea tensiunilor din piata muncii, marile proiecte publice, digitalizare, etc., ar fi bine sa ia o pauza sa vada ce este de facut, pentru ca resursa lor numarul unu, romanii, sunt bolnavi si batrani.

sursa: zf.ro autor: Dragoș Damian

Articolul precedentListele de așteptare pentru programarea la vaccinare se deschid astăzi începând cu ora 9.00 / Programul deschiderii în Bihor
Articolul următorVaccinare. Sub 1.000 de locuri disponibile în Bihor. Probleme cu platforma de programare!