Românii muncesc cel mai mult dintre locuitorii Uniunii Europene. Suntem campioni la numărul de ore petrecute la serviciu și codași la zile libere acordate de stat cu diferite ocazii.

Pe 1 iunie este sărbătoare națională, iar părinții pot petrece această zi alături de copiii lor. Însă, deocamdată, nu-și pot face planuri de vacanță, pentru că Guvernul nu a anunțat dacă va fi liberă și ziua de luni, 31 mai.

Spaniolii se bucură de 37 de zile libere de la stat, iar elvețienii de 28. La fel și britanicii, olandezii, germanii și portughezii. Țara noastră a rămas mult în urmă.

Anul acesta a venit cu doar 7 zile libere de la stat, pentru că celelalte 8 zile – sărbători legale – au picat fie sâmbătă, fie duminică. Următoarea zi în care românii vor putea să nu meargă la serviciu, potrivit legii, este marțea viitoare, 1 iunie – ziua copilului, iar până acum, Guvernul nu a luat o decizie dacă va acorda și ziua de luni, 31 mai, liberă de la stat, astfel încât să facă legătura cu zilele de weekend. Ministrul Muncii spune însă că, oricum, românii vor putea să-și ia atunci o zi de concediu.

Tată: ”Mi-ar plăcea să fie zi liberă zi de zi, nu contează că e ziua copilului. Ideal ar fi să dea liber de la stat, ca să îți poți păstra ziua de concediu pentru o altă eventuală dată”.

Suntem codași la zile libere, dar campioni la numărul de ore muncite. Potrivit Eurostat, în ultimul trimestru al anului trecut, românii au muncit, în medie, peste 40 de ore pe săptămână. Asta înseamnă mai mult de opt ore pe zi, în timp ce , la nivel european, media este de aproximativ 7 ore. Până și bulgarii au un program mai lejer, cu doar 39 de ore pe săptămână. (sursa)

Articolul precedentPreședintele Comisiei de Politică Externă a Adunării Naționale a Franței cere demisia Adinei Vălean din funcția de comisar pentru transporturi a UE, pe care o acuză de lașitate
Articolul următorNăsui: A fost o greşeală să iniţiem măsuri fără să avem bani să le finanţăm…