O “acţiune puternică” este “urgentă” în faţa propagării rapide a variantei Omicron de coronavirus, deoarece “vaccinarea singură nu va fi suficientă”, a avertizat miercuri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).

“În situaţia actuală, vaccinarea singură nu ne va permite să prevenim impactul variantei Omicron, deoarece nu avem timp să umplem golurile încă existente în ceea ce priveşte vaccinarea”, a declarat directoarea ECDC, Andrea Ammon, într-o alocuţiune video.

Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a crescut, de asemenea, nivelul până la “foarte ridicat” în ceea ce priveşte evaluarea riscurilor pe care le reprezintă noua variantă de coronavirus pentru sănătatea publica, recomandând o serie de măsuri, inclusiv revenirea la telemuncă şi prudenţă sporită în timpul sărbătorilor de iarnă şi a călătoriilor de la sfârşitul anului.

Potrivit ECDC, este “foarte probabil” ca noua variantă să conducă la spitalizări şi decese în plus faţă de previziunile precedente centrate pe varianta Delta, dominantă până acum.

Pentru a menţine presiunea asupra sistemului de sănătate la un nivel “gestionabil”, ECDC a cerut din nou o “reintroducere rapidă şi consolidare” a aşa-numitelor măsuri “non-farmaceutice” împotriva COVID-19, un termen care acopera restricţiile în general, scrie Agerpres.

“Este nevoie urgentă să se ia măsuri ferme pentru a reduce transmiterea, pentru a uşura povara grea asupra sistemelor sanitare şi pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili în următoarele luni”, a adăugat agenţia.

Pentru ECDC, folosirea măştilor, telemunca, evitarea supraaglomerării în locurile şi transportul public, izolarea în locuinţă în cazul îmbolnăvirii, aerisirea interioarelor şi menţinerea unui nivel ridicat de igienă “rămân o prioritate”. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Bugetul pe 2022 trebuie să aibă o componentă semnificativă dedicată domeniului Sănătății
Articolul următorOmicron. Mai înțelege cineva, ceva? Europa spune că vaccinul nu e suficient. America spune că este