ZF.ro: Impactul economic al lipsei de personal pentru anul trecut este estimat la 4,4 mld euro, echivalentul a 10% din creşterea PIB-ului nominal din 2022.
♦ Deficitul de forţă de muncă al României estimat pentru anul trecut a fost de 145.000 de persoane şi ar putea depăşi 224.000 de persoane până în 2026 dacă nu se va interveni cu măsuri punctuale
Creşterea economică a României depinde de oameni, iar în acest moment dezvoltarea ţării se află sub semnul întrebării, după cum spune Alex Milcev, membru al consiliului director al AmCham România, întrucât în piaţa muncii mai este nevoie de circa 440.000 de angajaţi până în anul 2026 pentru ca România să îşi poată atinge ţintele în ceea ce priveşte PIB-ul şi creşterea economiei.
Cei 440.000 de angajaţi de care este nevoie ar putea fi găsiţi foarte simplu în masa celor 5 milioane de români apţi de muncă ce nu sunt salariaţi.
România are doar 5 milioane de salariaţi la 20 mil ioane de locuitori, adică doar 25%, în timp ce Ungaria sau Cehia au 5 milioane de angajaţi la 10 milioane de locuitori, deci o pondere de 50%. Restul de 5 milioane sunt apţi de muncă, dar nu sunt salariaţi.
„Deficitul de forţă de muncă în România este mare şi afectează capacitatea economiei naţionale de a creşte. Unul dintre remediile rapide este atragerea forţei de muncă din afara UE. În plus, este foarte importantă şi activarea sau reactivarea unei mase semnificative de talent din ţară, acei tineri între 15 şi 24 de ani, care însumează circa 350.000 de oameni. Educarea nu se face peste noapte. Însă, măsurile trebuie luate şi trebuie luate astăzi. Fără aceste măsuri dificile, costisitoare, care necesită răbdare şi un efort care depăşeşte orice ciclu electoral, situaţia economică şi dezvoltarea României se află sub semnul întrebării”, a spus el în timpul unei conferinţe de presă. (Alexandra Matei)