♦ Taxele şi contibuţiile mici sunt un avantaj fiscal la care România nu trebuie să renunţe, pentru că nu are multe alte atuuri în afară de acesta, spun majoritatea economiştilor.
Iulian Anghel: Eurostat, oficiul de statistică al Comisiei Europene, arăta săptămâna trecută că raportul total impozit/PIB, adică suma impozitelor şi contribuţiilor sociale nete ca procent din produsul intern brut, s-a situat în UE, în 2023, la o medie de 40%.
România s-a situat la 27%, cea mai mică pondere după Irlanda (22%, care este însă un paradis fiscal). Şi, eliminând Irlanda, România rămâne pe ultimul loc la acest capitol.
Ţările cu cele mai mici venituri din impozite şi contribuţii se află în Europa Centrală şi de Est (ECE) – sunt ţările intrate în Uniune în ultimii 20 de ani.
Nevoia de a atrage investiţii străine, de a stimula economia, le-a determinat pe acestea să adopte o politică a impozitelor mici care a fost câştigătoare până acum.
Însă niciuna din ţările din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia României, nu are un raport total impozit/PIB sub 30%. Şi pare că România nici nu-şi propune să fie altfel.
citiți mai mult pe ZF.ro