Adina Marincea: Într-un articol precedent arătam că dintre aleșii din Parlament, doar deputații PSD au arătat un interes constant privind revendicările sindicatelor în ultimii doi ani. Cel puțin la nivel retoric, chiar dacă nu rezultă clar cât s-a concretizat și în practică.

Pe de altă parte, discursurile USR din Parlament au arătat o ostilitate clară față de sindicate, în timp ce PNL pare să mimeze dialogul sau să-și ascundă mai diplomat, uneori prin inițiative legislative, antipatia față de sindicate și liderii lor.

Cum ajung însă informațiile despre sindicate la românii de rând și ce atitudini le însoțesc? Mai ales în perioade dominate de proteste sindicale? Pentru a afla, am verificat postările cele mai populare de pe parcursul unui an în care apare cuvântul „sindicat” – în textul postărilor pe pagini sau grupuri publice de Facebook.

Putem să vedem astfel pe cine preocupă activitatea sindicală şi în ce fel, care sunt cele mai puternice voci şi dacă ele susţin interesele sindicale sau mai degrabă li se opun.

Delegitimarea sindicatelor

Câteva concluzii:

Cele mai multe şi mai vizibile articole de presă care au circulat pe Facebook cu referire la sindicate şi activitatea sau revendicările lor din ultimul an aparţin mai degrabă unor surse „alternative” de informare decât presei tradiţionale. Acest lucru este relevant, pentru că jurnalismul profesionalizat reuşeşte să asigure, în unele cazuri, măcar respectarea unor minime norme jurnalistice. Şi vedem asta în tonul lor mai echilibrat sau mai puţin tendenţios. Alte surse nu respectă nici măcar aceste minime criterii jurnalistice, şi asta pare să le ajute să crească în popularitate. Poate şi datorită algoritmilor Facebook, ele generează reacţii şi interes din partea cititorilor.

Perspectiva dominantă este că sindicatele şi mai ales liderii de sindicat sunt acuzaţi de corupţie, prezentaţi ca ignoranţi, impostori, oportunişti lacomi. Iar această propagandă antisindicate nu ţine doar de scandalurile de la Metrorex, ci poate fi observată şi în 2020, și chiar mai devreme. 

În acest context, revendicările sindicatelor – inclusiv prin valul de proteste de anul acesta, sunt delegitimate.

Prin opoziţie, guvernarea de dreapta – îndeosebi fostul ministru USR Cătălin Drulă şi fostul premier PNL Florin Cîţu – a fost prezentată într-o lumină pozitivă, ca erou al luptei anticorupţie şi antimafia PSD, cu care sunt asociate de regulă sindicatele. Ostilitatea faţă de PSD este evidentă în multe dintre articole, şi are rolul de a sublinia dihotomia PSD/sindicate = „băieţii răi”, automat PNL/USR=„băieţii buni”.    

Vocile care sprijină activitatea sindicală sunt mult mai puţin vizibile şi ele de regulă se rezumă la liderii de sindicat – cel puţin în presa online.

Cele mai puternice voci de pe Facebook despre sindicate 

Deşi presa alternativă (Aktual24, Podul, Expres Media, Stiripesurse.ro etc.) a fost foarte prezentă în discuţiile despre sindicate, aceasta a atras mai puține interacțiuni decât presa tradițională (Digi24, Adevărul etc.), dar asta s-a întâmplat și în condițiile în care site-urile amintite (cu excepția Știripersurse.ro) au pagini de Facebook mult, mult mai mici decât cele ale presei clasice.

Cifrele de interacțiuni pe Facebook sunt 831 de interacţiuni/postare în medie pentru presa tradițională, adesea naţională, comparat cu 395/postare pentru cea alternativă.

Pe de o parte, este îmbucurător, dacă ne gândim că portalurile „alternative” sunt adesea sursă de informaţii neverificate şi hiperpartizane.

În același timp, este şi alarmant, având în vedere că presa alternativă a câştigat destul de mult teren, având aproximativ o treime din numărul de urmăritori și jumătate din interacţiunile presei mainstream. Mai mult, pagini activiste ca Parlamentul Străzii sau Vocea Străzii, au avut o popularitate comparabilă cu cea a presei tradiționale, deși au publicat mult mai puţine postări pe subiect.  Mai exact, 4 postări fiecare, cu o medie de circa 700 de interacţiuni totale/postare.

Citeşte întreaga ştire: Rețelele online care amplifică propaganda antisindicate și partidele din spatele lor. PNL e puternic, USR, în formare

Articolul precedentElevii se bucură că au revenit la școală, dar experții în sănătate avertizează că va fi o explozie de cazuri de Covid-19
Articolul următorBihoreanul Felix Cozma, numit Președinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici, funcție cu rang de secretar de stat