Recunoaşterea facială ar trebui interzisă în Europa, din cauza „intruziunii sale profunde şi nedemocratice” în viaţa privată a oamenilor, a declarat Autoritatea Europeană pentru Protecţia Datelor (AEPD), citată de Reuters.

Comentariile vin la două zile după ce Comisia Europeană a propus o serie de proiecte de lege care permit ca recunoaşterea facială să fie folosită pentru a căuta copii dispăruţi sau criminali, precum şi în cazuri de atacuri teroriste.

Proiectul reprezintă o încercare a Comisiei de a stabili reguli globale pentru inteligenţa artificială, o tehnologie dominată de China şi Statele Unite.

Autoritatea de supraveghere a confidenţialităţii a declarat că regretă faptul că Comisia nu a ţinut seama de solicitarea sa anterioară de a interzice recunoaşterea facială în spaţiile publice.

„Este necesară o abordare strictă, având în vedere că identificarea biometrică la distanţă, unde AI poate conduce la dezvoltări fără precedent, prezintă riscuri extrem de ridicate de intruziune profundă şi nedemocratică în viaţa privată a indivizilor”, se arată într-un comunicat.

„AEPD se va concentra în special pe stabilirea unor limite precise pentru acele instrumente şi sisteme care pot prezenta riscuri pentru drepturile fundamentale la protecţia datelor şi la confidenţialitate.”

Propunerile Comisiei au atras critici din partea grupurilor pentru drepturile civile, îngrijorate de lacunele care ar putea permite guvernelor autoritare să abuzeze de AI pentru a limita drepturile oamenilor. (sursa)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.