Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, marți, într-o conferință de presă privind evoluția pandemiei de COVID, că spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare, ceea ce arată o severitate redusă a virusului. În ultima zi au fost confirmate peste 12.000 de cazuri noi de COVID.
Sunt 12.353 de noi infectări din circa 35.000 de teste. În spitale sunt 3.445 de pacienți în secții și 215 la ATI. Un număr de 558 de copii sunt internați cu COVID, dintre care 6 la ATI.
S-au înregistrat 32 de decese în ultimele 24 de ore, din care unul la categoria 20-29 de ani și altul la categoria 40-49.
Această creștere înregistrată în ultimele 3 săptămâni își păstrează oarecum cadența.
Unul din 4 teste sunt pozitive, reprezentând o creștere de circa 30% față de săptămâna precedentă.
Probabil că săptămâna viitoare ne vom afla la circa 70.000 de cazuri, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi.
Nu există elemente de severitate mai mare.
Încercăm să mărim numărul de centre de evaluare, precum și programul de lucru. Important e să le facem funcționale inclusiv sâmbăta și duminică.
Nu trebuie (ca) toată lumea să primească medicație antivirală, e și destul de toxică. Toate cazurile care necesită medicație, o vor primi. Pentru cei cu simptome grave, co-morbidități, spitalizarea e soluția.
Spitalele sunt ocupate în proporție mult mai mică față de valurile anterioare, ceea ce arată o severitate mai mică.
O să fie o discuție cu managerii din București, având în vedere că un sfert din cazuri sunt în București. Trebuie să asigurăm condițiile de spitalizare și centrele ambulatorii ca număr și durata programului de funcționare în weekend.
Ministerul Sănătății nu are la dispoziție această pârghie (obligativitatea măștii, n.r.). Trebuie să existe și un efort al populației. Se poate face prin purtarea măștii în spațiile închise sau în mijloacele de transport.
Trebuie să avem un anumit tip de solidaritate. Introducerea obligativității s-ar putea să nu dea rezultate. Masca dacă e purtată incorect e inutilă.
Vom pregăti legislația necesară pentru ca în unitățile sanitare să existe centre de vaccinare. În toamnă, când vor fi disponibile doze dintr-un vaccin adaptat, ne-am dori cât mai mulți cetățeni să se vaccineze. (sursa)