Ora 22.06: Un oficial de rang înalt de la Casa Albă a declarat pentru CNN că guvernul SUA nu arre confirmarea vreunei lovituri cu rachete în Polonia, dar că oficialii americani lucrează în prezent pentru a încerca să afle exact ce s-a întâmplat. Oficialii americani au monitorizat, de asemenea, rapoartele privind zeci de lovituri cu rachete în Ucraina în cursul ultimei zile. Biden are două evenimente în programul său de la G20 în Bali.

Ora 22.02: Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, este așteptat să vorbească cu omologul său polonez mai târziu în această după-amiază, potrivit unui oficial militar european și unui oficial american, citați de CNN. Convorbirea are loc după ce s-a raportat că o rachetă ar fi ucis două persoane după ce a lovit marți o fermă din Polonia, în apropiere de granița cu Ucraina, potrivit presei poloneze.

Ora 21.58: Ministerul rus al Apărării a calificat drept ”o provocare” informațiile din presa poloneză despre căderea a două rachete rusești pe teritoriul țării, transmite publicația rusă RBC. Ministerul a precizat că epavele din fotografiile difuzate în mass-media nu au legătură cu armele rusești.

Ora 21.47: O ședinţă a Guvernului polonez a fost programată pentru această noapte, după ședința specială pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare. După cum a spus purtătorul de cuvânt al guvernului, Piotr Müller, comisia a fost convocată la cererea primului ministru și a președintelui „din cauza situației de criză existente”, potrivit Gazeta.pl.

Ora 21.42: Vezi imagini video și foto de la locul exploziei pe site-ul publicației poloneze Onet

Ora 21.40: O sursă de rang înalt din cadrul biroului premierului polonez a declarat pentru BBC: „Este un haos informațional”. „Nu am nicio certitudine și nu pot confirma nimic”, a spus sursa

Ora 21.37: Secretarul de presă al Departamentului american al Apărării, generalul de brigadă Pat Ryder, a declarat că SUA „sunt la curent cu informațiile din presă care susțin că două rachete rusești au lovit o locație din interiorul Poloniei, în apropierea graniței cu Ucraina”, dar că în prezent nu dețin informații oficiale care să confirme aceste informații, potrivit CNN.

Departamentul Apărării a repetat că SUA „va apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO”, în timp ce așteaptă mai multe informații.

Ryder a declarat că SUA sunt „foarte încrezătoare” în protecția forțelor sale din Europa.

„Când vine vorba de protecția forțelor, luăm întotdeauna foarte în serios siguranța și securitatea trupelor noastre, indiferent de locul în care acestea servesc”, a declarat Ryder.

Ora 21.27: Sky News: Presa poloneză relatează că rachetele au lovit o zonă în care se uscau cereale în Przewodow, un sat din estul Poloniei, în apropiere de granița cu Ucraina. „Pompierii sunt la fața locului – nu este clar ce s-a întâmplat”, a declarat pompierul Lukasz Kucy. Moscova a lansat miercuri un număr mare de rachete asupra Ucrainei, lăsând fără curent electric șapte milioane de gospodării.

Ora 21.24: Ministrul leton al Apărării: Condoleanțe fraților noștri polonezi de arme. Regimul rusesc criminal a lansat rachete care nu vizează doar civili ucraineni, ci au aterizat și pe teritoriul NATO din Polonia. Letonia este pe deplin alături de prietenii polonezi și condamnă această crimă.

Ora 21.21: Informația esențială a zilei: Două rachete au căzut pe teritoriul Poloniei, a informat postul de radio local ZET, citând surse neoficiale. Presa susține că incidentul a avut loc în zona satului Przewoduv din Voievodatul Lublin, la granița cu Ucraina. AP și Washington Post au citat un înalt oficial american din domeniul securității, care a spus că e vorba de rachete rusești. Rachetele au lovit uscătorul de cereale. Potrivit datelor preliminare, două persoane au murit. Poliția și armata sunt la fața locului. De asemenea, se raportează că avioanele de luptă au fost ridicate spre cer de pe aerodromul de lângă orașul Tomaszow. Premierul polonez Mateusz Morawiecki a convocat o reuniune a Comitetului pentru Securitate al Consiliului de Miniștri, după ce a raportat incidentul. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Petr Muller, a promis că toate datele prezentate la ședință, „dacă este posibil, vor fi prezentate cât mai larg posibil opiniei publice”. El a cerut, de asemenea, să nu publice informații neconfirmate.

Ora 21.20: Premierul ungar Viktor Orban a convocat marți o reuniune a Consiliului de Apărare al țării după ce fluxurile de petrol rusesc au fost oprite pe conducta Drujba via Ucraina și după ce o rachetă rusească rătăcită a aterizat în Polonia, a relatat serviciul de știri de stat MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al premierului. Întâlnirea a început la biroul premierului din Budapesta la ora locală 20.00, a precizat MTI, citându-l pe purtătorul de cuvânt al lui Orban, Bertalan Havasi.

Înainte de întâlnire, ministrul Apărării Kristóf Szalay-Bobrovniczky a avut o consultare telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg .

Ora 21.17: Ministerul de Externe al Estoniei: Ultimele vești din Polonia sunt foarte îngrijorătoare. Ne consultăm îndeaproape cu Polonia și cu alți aliați. Estonia este pregătită să apere fiecare centimetru din teritoriul NATO. Suntem pe deplin solidari cu aliatul nostru apropiat Polonia

Ora 21.16: Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat marți seară că Departamentul Apărării nu are încă o confirmare a faptului că ar fi vorba de o rachetă rusească căzută în Polonia

Ora 21.13: La această oră are loc la Varșovia o ședință de urgență a Consiliului de Securitate, convocat de premierul Morawiecki, în acord cu președintele Duda

Ora 21.05: Polonia este stat membru NATO și are dreptul să invoce Articolul 5 din Tratatul NATO, care prevede că un aliat poate cere ajutor dacă este atacat. Cu toate acestea, până acum Varșovia nu a anunțat o astfel de intenție

Presa poloneză a relatat că două persoane au murit marți după-amiază după ce un proiectil a lovit o zonă în care se uscau cereale în Przewodów, un sat polonez aflat în apropiere de granița cu Ucraina.

Rusia a lovit marți instalațiile energetice ale Ucrainei cu cel mai mare baraj de rachete de până acum, lovind ținte de la est la vest și provocând pene de curent generalizate.

Articol inițial: O explozie puternică a avut loc, marți seara, în orașul polonez Przewodów din districtul Hrubieszów, aflat la granița cu Ucraina. Două persoane și-au pierdut viața, relatează presa poloneză.

Associated Press a dezvăluit că ar fi vorba despre două rachete rusești care s-ar fi prăbușit peste un hambar într-o fermă din Przewodów. Informația a fost preluată și de Bloomberg.

La fața locului lucrează serviciile de securitate și reprezentanții au Ministerului Apărării.

Premierul Mateusz Morawiecki a convocat de urgență Comitetul Consiliului de Miniștri pentru Afaceri de Securitate Națională și Apărare, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului. Întâlnirea urma să înceapă de la ora 19.00. (g4media.ro)

Articolul precedentSalariul minim de 3.000 de lei se decide miercuri
Articolul următorCei cu adevărat bogați sunt cei care vând iluzii!