Budapesta a blocat o serie de acorduri importante pentru UE, în speranța că Bruxelles-ul va debloca fondurile UE destinate Ungariei, dar suspendate din cauza temerilor privind deteriorarea statului de drept. În cele din urmă a obținut un compromis, scrie site-ul european Politico.
Bruxelles-ul a acceptat luni seară să reducă penalizarea financiară administrată Ungariei, iar în schimb, guvernul de la Budapesta va renunța vetoul care bloca o serie de decizii importante pentru UE, printre care pachetul de ajutor pentru Ucraina și impunerea unui prag minim pentru impozitul pe profit.
Ungaria era pe punctul de a pierde 7,5 miliarde de euro din fondurile UE, din cauza îngrijorării Bruxelles-ului că banii ar putea alimenta corupția din țară. Însă luni, statele UE au convenit să reducă suma suspendată la 6,3 miliarde de euro.
De asemenea, statele membre au aprobat planul de cheltuieli al Ungariei pentru fondurile din PNRR, în valoare de 5,8 miliarde de euro, fonduri de asemenea reținute timp de un an și jumătate, din cauza unor preocupări legate de regresul democratic.
Rezultatul, scrie Politico, reprezintă o victorie pentru premierul ungar Viktor Orbán, care a mizat pe faptul că și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a obține fondurile europene suspendate.
În această strategie, el a fost ajutat de doi factori: un sistem UE care necesită unanimitate în cazul multor decizii majore și o dorință intensă a UE de a păstra aparența unității, în contextul războiului de la graniță.
Citeşte întreaga ştire: Puterea unui veto: Viktor Orban reușește să reducă penalizarea financiară din partea UE și aprobă în schimb ajutorul pentru Ucraina