Marcel Ciolacu a propus în ședința conducerii PSD ca partidul să nu voteze guvernul Ciucă. Propunerea a fost aprobată luni, 1 noiembrie, cu unanimitate de voturi, susțin surse politice pentru ziare.com. Practic, odată cu decizia PSD, guvernul Ciucă nu are nicio șansă de a fi învestit.

Secretarul general al PSD, Paul Stănescu, a declarat luni, 1 noiembrie, că România are nevoie de un guvern stabil, cu o majoritate transparentă în Parlament și că social-democrații refuză ideea unui executiv minoritar.

Conform social-democratului, ”liberalii au eşuat să fie oameni, nu mai vorbesc de oameni de stat, şi au rămas doar la statutul de politruci”, în timp ce ”Iohannis se plimbă pe la piramide şi joacă golf”.

”Dacă tot îndreaptă România către anticipate, de ce a mai pierdut inutil timpul? În zadar încearcă să conserve o guvernare liberală minoritară. Vremea guvernelor lui a trecut. Le-a avut, iar acestea şi-au bătut joc de români. Un guvern minoritar este doar o dorinţă bolnavă de putere absolută a lui Iohannis. Chiar nu înţelege că nu sunt nici cei mai frumoşi, nici cei mai pricepuţi, nici aleşii poporului. Sunt epave politice pregătite oricând să scufunde România. Nişte aventurieri. Trăiesc cu iluzia că, în astfel de momente, susţinerea politică trebuie să vină din culise”, mai afirmă Stănescu.

UPDATE: Știrea a fost confirmată ulterior, printr-o postare pe Facebook și de către președintele PSD Bihor, deputatul Ioan Mang:

În Consiliul Politic Național al PSD de astăzi, am votat în unanimitate să nu susținem un guvern minoritar PNL, mai ales că peneliștii nu au prins în programul de guvernare nicio măsură din cele 10 solicitate de PSD. Considerăm ca cele 4 crize provocate de coaliția PNL – USR – UDMR, la comanda lui Iohannis, nu pot fi rezolvate de nici un guvern minoritar ci doar de un guvern cu o largă majoritate și reprezentare în Parlament.

Ce se întâmplă după ce Ciucă pică la vot

În cazul în care guvernul Ciucă pică la votul de învestitură, potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis are posibilitatea de a dizolva Parlamentul, ajungându-se astfel în scenariul alegerilor anticipate, unul aproape imposibil în contextul situației actuale. De altfel, Constituția nu-i impune șefului statului acest lucru, însemnând că Iohannis poate face o a treia nominalizare de premier.

Următorul pas va fi ca președintele să țină consultări la Palatul Cotroceni cu reprezentanți de la toate partidele, cel mai probabil având loc la finalul săptămânii viitoare, urmând apoi ca șeful statului să anunțe noua sa nominalizare.

Mai este de notat și că, potrivit Constituției, guvernul poate sta în interimat cel mult 45 de zile. Cum executivul Cîțu a primit vot împotrivă pe 5 octombrie, ultima zi de interimat ar fi pe 19 noiembrie, adică peste mai puțin de trei săptămâni. (sursa)

Articolul precedentCartea lunii. Apocalipsa. Mari dezastre din trecut și cîteva lecții pentru viitor
Articolul următorAJOFM Bihor: Documentele necesare acordării şomajului tehnic se vor transmite electronic