În contextul unei severe crize de donatori de sânge în țara noastră, a fost propus un proiect de lege care are ca scop stimularea numărului de donatori prin introducerea unor măsuri speciale.
Proiectul de lege discutat în Senat are ca scop modificarea Legii 282/2005, care reglementează activitatea de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană.
Scopul propus prin acest proiect de lege este acela de a introduce un stimulent pentru donatorii de sânge, astfel încât să se poată înregistra o creștere a numărului acestora și a cantităților de sânge donate.
Donatorii de sânge vor primi parcare gratuită în orașele din toată țara
„Persoanele care donează sânge de cel puţin două ori în decursul unui an calendaristic beneficiază de parcare gratuită în cadrul parcărilor publice de pe teritoriul României, timp de un an de la data efectuării celei de-a doua donări”, va scrie, concret, în Legea 282/2005, dacă proiectul de față va ajunge să se aplice.
Dacă donatorul îndeplinește din nou cerințele pentru a primi dreptul de parcare gratuită, adică să doneze sânge de cel puțin două ori în decursul unui an, atunci acesta va beneficia de prelungirea dreptului de parcare gratuită pentru încă un an.
Astfel, măsura dreptului la parcare gratuită va fi acordată de fiecare dată când se îndeplinesc condițiile necesare. În vederea aplicării acestei măsuri, este necesară elaborarea de norme metodologice de către Ministerul Sănătății.
Care sunt în prezent beneficiile donatorilor de sânge
În conformitate cu HG 1.364/2006, donatorii de sânge primesc în prezent șapte tichete de masă pentru produse alimentare, o zi liberă de la locul de muncă în ziua donării și cheltuielile de transport în comun între localități decontate (dacă nu sunt din localitate) sau abonament cu reducere de 50% pentru transportul în comun pe o perioadă de o lună.
Potrivit inițiatorilor, „datele identificate plasează România la coada statisticilor privind numărul de donatori în lume. Rămase fără suficienţi donatori, spitalele din Bucureşti trebuie să solicite în fiecare lună sânge de la spitalele din alte judeţe ale României.
Aproximativ 4.500 de oameni donează sânge în fiecare lună în Capitală, dar ar fi nevoie de cel puţin 7.000 pentru a acoperi cererea de transfuzii de sânge. Cel puţin 1 milion de români sunt trataţi în fiecare an cu sânge donat”, potrivit avocatnet.ro. (sursa)