Țara noastră se confruntă cu o criză demografică majoră care se acutizează în fiecare an.

Această criză se manifestă pe mai multe paliere. În primul rând, rata de reproducere este sub nivelul de înlocuire a populației, ceea ce înseamnă că numărul de copii născuți nu este suficient pentru a înlocui numărul persoanelor care decedează. Fenomenul este cauzat de o serie de factori, inclusiv dorința de a avea mai puțini copii din cauza costurilor mari de creștere a acestora, preferințe culturale pentru familii mai mici, dificultățile de a îmbina cariera cu responsabilitățile de părinte, etc.

Îmbătrânirea populației care rezultă din scăderea numărului de nașteri și din creșterea speranței de viață este o altă problemă majoră pentru România. Numărul de persoane în vârstă este în creștere, în timp ce numărul de tineri scade. Acest lucru poate crea dificultăți pentru sistemul de sănătate și de protecție socială, precum și pentru sistemul de pensii. De asemenea, apare tendința de limitare a flexibilității bugetare, în condițiile în care bugetul de stat are mai puține venituri și creșterea economică tinde să sufere de pe urma unei încetiniri agravate de noile condiții demografice.

În Europa, populația multor țări a reușit să crească, de cele mai multe ori doar ca urmare a efectelor directe și indirecte ale migrației. Europa suferă însă de pe urma unei asimetrii: multe din țările din Est, inclusiv România, și din Sud, au suferit de pe urma unui brain drain și chiar a depopulării regionale prin migrația spre Vestul și Nordul continentului. Simultan, imigrația din afara Europei este departe de a fi un succes, existând probleme majore de integrare economică sau socială care pot persista pe mai multe generații.

Pe scurt, criza demografică are implicații serioase pentru viitorul economiei și al societății românești. Scăderea numărului de persoane active riscă să contribuie la o scădere pe termen lung a productivității și a creșterii economice, în timp ce îmbătrânirea populației poate crește presiunea asupra sistemelor sociale și stabilității fiscal-bugetare. Din păcate, în ultimii ani, departe de a se ameliora, criza demografică din România și din Europa este pe cale să se înrăutățească.

În acest sens, aș dori să salut activitatea Ministerului Familiei care este pe ultima sută de metri în redactarea Pachetului legislativ pentru creșterea Natalității. Este un program 100% social-democrat, fiind realizat prin colaborarea a trei miniștri PSD: Familie, Finanțe și Muncă. Programul vine în întâmpinarea familiilor de tineri care, din motive materiale, amână decizia de a avea un copil, oferind un sprijin important pentru creșterea copiilor. De asemenea, oferă sprijin pentru femeile gravide pentru prevenirea afecțiunilor ce pot apărea în cursul sarcinii.

Între aceste măsuri trebuie amintite reducerea TVA la 5% pentru produsele esențiale destinate copiilor (lapte praf, mâncare, îmbrăcăminte, produse de igienă pentru bebeluși, scaune auto pentru copii, etc.) și două programe importante:

  • Programul „Un copil, un zâmbet pentru viitor” prin care se asigură un sprijin de până la 1.500 de lei pentru tratamentul stomatologic al copiilor;
  • Programul ”Sprijin pentru educația timpurie” prin care statul va finanța cu 1500 de lei/lună serviciile educaționale în grădinițe, creșe, after-school în cazul familiilor cu un venit maxim de 8.000 lei/lună.

Sprijinirea gravidelor pe timpul sarcinii beneficiază de o atenție sporită: PSD propune voucher-ul ”Materna” de 2.500 lei pentru consultațiile și analizele necesare în timpul sarcinii și care nu sunt decontate în sistemul public de asigurări de sănătate.

Alte măsuri la care se lucrează vizează cardul familiilor numeroase și cardurile pentru tineri care vor oferi reduceri în magazine, librării etc; reducerea dobânzilor la creditele imobiliare pentru familiile numeroase; protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii prin garantarea locului de muncă cel puțin un an; un program de muncă flexibil pentru părinții cu copii cu vârsta de până la 3 ani; și sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate.

Desigur, chiar dacă sunt binevenite, aceste măsuri nu vor fi de ajuns. Ele vor trebui completate și cu alte inițiative și proiecte pe termen mediu și lung. Mai mult decât atât, cred că viitorul guvern condus de PSD, trebuie să pună în fruntea listei sale de priorități rezolvarea acestei crize demografice. Următorul proiect de țară ar putea fi chiar acesta: găsirea celor mai bune soluții pentru a rezolva problema demografică în următorii 25 de ani. Este nevoie de o astfel de abordare strategică pentru a redresa situația și pentru a ieși din ceea ce specialiștii numesc ”iarna demografică”.

Declarație politică, Camera Deputaților, 10.05.2023 (sursa)

Articolul precedentProiect. Parcare anuală gratuită pentru donatorii de sânge
Articolul următorBihorJust: CJ Bihor pierde în instanță procesul cu Ministerul Educației, după ce a pierdut și cu 19 firme care au transportat elevii la școală