Încă din 31 iulie, anul trecut, guvernul de atunci promitea firmelor mici și mijlocii fonduri europene de câte 30.000-100.000 de euro să-și cumpere calculatoare și alte echipamente IT. A trecut aproape 1 an, s-a schimbat guvernul și tot nu știm când va mai începe așa-numitul Program pentru digitalizarea IMM. Ce spun oficialii de la Fonduri Europene.
Pentru că nu se mai întâmpla nimic cu așa-numitul program de digitalizare a IMM, în martie 2021, StartupCafe.ro a trimis la noul Minister al Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) o serie de întrebări.
1. În ce stadiu se află implementarea acestei scheme de ajutor de minimis?
2. Când preconizați că vor putea IMM-urile să acceseze aceste ajutoare de minimis?
3. Care este motivul pentru care aceste ajutoare de minimis nu sunt disponibile pentru IMM-uri nici la 3 luni după publicarea schemei de minimis în Monitorul Oficial?
4. Se va menține sistemul propus inițial, în care ADR-urile vor lansa apeluri de proiecte pentru IMM-uri?
Răspunsul MIPE a venit după o lună:
„Măsura de finanțare Digitalizarea IMM din Programul Operațional Competitivitate 2014-2020 este de interes major pentru antreprenori. Din acest motiv Ministerul Proiectelor și Investițiilor Europene a inclus o schemă similară între măsurile propuse pentru a fi incluse în Planul Național de Redresare și Reziliență, cu o alocare financiară consistentă. Având în vedere că PNRR este în prezent discutat cu Comisia Europeană, vom putea reveni cu mai multe detalii atunci când va exista forma finală a acestui program”.
Până la urmă, MIPE vrea să mute schema de 100 de milioane de euro de la Programul Operațional de Competitivitate (POC) la Mecanismul de Redresare și Reziliență? Un reprezentant al MIPE, de la relații cu presa, ne-a explicat verbal că intenția este să nu se mai finanțeze digitalizarea IMM din POC, ci prin noul Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR), dar pentru o decizie se așteaptă acceptul Comisiei Europene pentru PNRR.
Propunerea românească de PNRR va fi depusă la Comisia Europeană oficial abia pe 31 mai 2021, potrivit ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.
Până atunci, nu se știe când va putea porni programul de digitalizare a IMM-urilor, prin care statul român le-a promis microîntreprinderilor și firmelor mici și mijlocii non-IT fonduri nerambursabile de câte 30.000-100.000 de euro pentru a-și cumpăra hardware și software.
puteți citi materialul întreg pe startupcafe.ro