Profesorii din România vor fi evaluaţi în fiecare an pe o platformă online, unde vor fi analizate performanţele elevilor şi va exista feedback de la colegi şi directori ai şcolii. Se urmărește astfel corelarea salariului cadrelor didactice cu performanţa actului de educaţie, a declarat Marcel Ciolacu.
Premierul a spus că această măsură urmează să fie aplicată la recomandarea OCDE.
“Profesorii din România vor fi evaluaţi anual de pe o platformă online, cu analize ale performanţei elevilor şi feedback de la colegi şi directori ai şcolii, toate gestionate digital. Iar aceste evaluări vor influenţa direct salariul dascălilor. Scopul este ca plata profesorilor să fie corelată cu performanţa actului de educaţie, o aşteptare unanimă la nivelul societăţii.
Este un exemplu din zecile de progrese concrete acumulate în ultimul an şi jumătate, parcurs în care am reuşit să obţinem 12 avize formale din partea Comitetelor OCDE care ne evaluează, aproape jumătate din totalul necesar”, a spus Marcel Ciolacu la Palatul Cotroceni, la conferinţa “România şi OCDE – Principalul proiect de ţară după NATO, UE şi Schengen”, eveniment organizat de Administraţia Prezidenţială, potrivit Agerpres.
Context
Ministrul Educației, Daniel David, a declarat în ianuarie că se lucrează la două proiecte, unul dintre acestea vizând indicatorii de performanță din sistem.
“Voi veni cu o propunere pe care o vom dezbate public. Oricum ca idee generală pentru mine, salariul de bază ar trebui să fie un salariu decent, care arată rolul pe care vrem să-l dăm profesorului în societate, spune ceva despre țară acest lucru. Eu sunt îngrijorat, de exemplu, că văd în ultimii ani că cei mai buni absolvenți din universități nu mai aleg mediul preuniversitar și începem să avem probleme cu diverse materii și cu resursa umană”, a explicat atunci Daniel David.
El a spus că, dincolo de acest salariu de bază, “vom veni cu acești indicatori de performanță pentru a crește veniturile acolo unde există performanță”.
Însă, într-un interviu pentru Europa Liberă, ministrul a adăugat că nu vrea ca profesorii să fie tratați “cu suspiciune mai mare decât alți funcționari publici”.
“Reflexul meu este de a măsura și a testa, dar nu vreau să vin ca ministru să spun că reflexele mele le testez pe profesori, în condițiile în care, ca oameni care lucrează în sistemul public, ar trebui să fie tratați ca ceilalți”, a spus acesta.
“Să mă apuc și să fac evaluarea a sute de mii, da, de oameni, fără să știu cu ce scop și de ce și cu ce impact și ce resurse am, sigur, teoretic poate să sune bine, poate să-i sperie pe alții. În ce sistem s-a mai făcut așa ceva sau unde se mai face? Îi evaluăm pe toți medicii?”.
“Nu vreau ca profesorii să fie tratați într-o manieră mai negativă sau cu suspiciune mai mare decât alți funcționari publici. Dacă ne punem de acord că testăm toți funcționarii publici, eu o să spun că mă bucur. Reflexul meu este de a măsura și a testa, dar nu vreau să vin ca ministru să spun că reflexele mele le testez pe profesori, în condițiile în care, ca oameni care lucrează în sistemul public, ar trebui să fie tratați ca ceilalți”, a subliniat David.
Evaluarea profesorilor, legată de aderarea la OCDE
Azi însă Ciolacu a spus că apartenența României la OCDE înseamnă o administrație publică mai performantă. Autoritățile de la București sunt obligate să mențină același ritm susținut și în acest an ca să obțină toate avizele rămase, a subliniat el.
“Imediat cum am preluat primul mandat de premier, am anunțat că aderarea la OCDE este cel mai important obiectiv strategic pentru dezvoltarea și modernizarea României. De aceea, cred că trebuie să folosim orice prilej, cum este și cel de azi, ca să le explicăm românilor de ce acesta merită să fie un efort național.
Pentru că apartenența la OCDE înseamnă investiții mai mari, un rating de țară mai bun, un cadru de concurență echitabil pentru companii și un sistem fiscal în care resursele vor fi utilizate mai eficient. Pe scurt, o administrație publică mai performantă. Înseamnă a îmbunătăți viața fiecărui român, prin servicii sociale moderne, la noi standarde ale calității”, a explicat premierul.
Potrivit acestuia, aderarea la OCDE reprezintă cel mai dificil examen administrativ pentru România după aderarea la Uniunea Europeană.
“Adevărul este că aderarea la OCDE, gestionată simultan cu finalizarea PNRR, reprezintă cel mai dur, complex și sofisticat examen administrativ dat de România de la integrarea europeană încoace. A trebuit să învățăm să lucrăm aplicat, în echipe largi și într-un format interministerial, pe cele 26 de domenii de activitate, unde suntem evaluați la sânge, pentru a atinge standardele țintite.
Însă dacă facem un calcul de efort versus beneficii, avantajele sunt uriașe. Conform previziunilor Băncii Naționale a României, cât și ale celor venite dinspre mediul privat, intrarea în acest club select va deschide economiei românești oportunități enorme”, a spus Ciolacu. (sursa)