• Paxlovid și Molupiravir au șanse mai reduse să fie folosite în tratarea bolnavilor în acest val pandemic.
  • Cererea pentru antivirale e uriașă, iar procedura europeană de achiziție se desfășoară cu greutate.
  • Se poartă negocieri repetate cu producătorii, susține Alexandru Rafila, ministrul Sănătății .
  • Deși medicii de familie pot prescrie antivirale, unii dintre ei spun că n-o vor face fără a exista o indicație de tratament de  la un specialist.

În zilele următoare, primul medicament antiviral pentru tratarea Covid-19 va intra în farmacii. E vorba de Favipiravir, un “inhibitor… care s-a utilizat pentru gripă și Ebola”, se arată în protocolul de tratament publicat printr-un ordin al ministrului Sănătății.

Din cauza efectelor secundare pe care le generează, acest medicament a fost autorizat pentru situații speciale cum ar fi “epidemii de virusuri gripale noi”, precizează documentul citat.

La nivelul Uniunii Europene sunt autorizate trei antivirale pentru tratarea Covid-19. Pe lângă Favipiravir, au fost aprobate și cele mai noi medicamente create de două mari companii farmaceutice Pfizer – Paxlovid și Merck – Molupiravir. 

Toate cele trei antivirale au fost introduse în protocolul de tratament în urma ordinului ministrului Sănătății din data de 29 decembrie 2021.

E puțin probabil ca Paxlovid și Molupiravir să ajungă în țară prea curând. Sunt negocieri dificile, iar cererea pentru ele este foarte mare. 

“Am înțeles că nu există suficiente rezerve de antivirale pentru a satisface cererea la nivel global”, a declarat Fernando Ruiz, ministrul Sănătății din Columbia, pentru Washington Post. 

Această informație a fost confirmată pentru spotmedia.ro și de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, care a spus că Molupiravir “ar putea să ajungă în țară la sfârșitul lunii, iar pentru celălalt medicament am purtat negocieri repetate”.

“Avem asigurări că primele livrări vor începe în patru-cinci săptămâni de la semnarea contractului, dar până acum n-am primit decât o primă formă a acestuia, care e de tip american și trebuie analizat și găsite soluții ca să-l putem semna”, a mai spus Alexandru Rafila.

La nivelul Uniunii Europene există o procedură de achiziție a acestor antivirale, dar și aceasta se desfășoară cu greutate. Din acest motiv, autoritățile din România au mers și pe calea negocierii directe cu producătorii.

Problema ține și de piață. Noi avem o cerere relativ mică în comparație cu SUA sau India, de exemplu, iar lista de așteptare e formată din peste o sută de țări.

În România, numărul de cazuri înregistrate într-o singură zi a depășit 10.000, la jumătate față de valul precedent, dar conform experților, ne aflăm la începutul unei curbe abrupte de creștere.

Într-un studiu realizat de INSP se arată că e posibil să depășim un număr de 25.000 de cazuri de infectare zilnice.

Vestea bună e că până acum mortalitatea a rămas la cote joase, dar numărul de internări în spitale a început să crească ușor. (spotmedia.ro)

Articolul precedentPerspectivă. În ultimii ani, Bucureștiul a adăugat la teritoriul său o suprafață mai mare decât suprafața Oradiei
Articolul următorAdevărul: Bolojan nu se bucură de susținere în partid, nefiind agreat nici de Iohannis, pe care se bazează peneliștii în mișcările lor politice