Guvernul ar trebui să anunțe astăzi măsurile hotărâte în criza carburanților. Și nu este vorba nici de plafonare, nici de tăierea taxelor. Potrivit unor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o compensare la pompă pentru o perioadă de trei luni. Totodată, prețul carburanților nu va mai crește după anunțarea și aplicarea acestei măsuri iar taxa de solidaritate nu va fi aplicată de anul acesta.

După lungi discuții despre plafonarea accizei, liderii coaliției au ajuns la un numitor comun. Vor fi acordate compensații pe litrul de carburant timp de trei luni, potrivit unor surse guvernamentale. Este varianta agreată de coaliție și anunțată de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-o discuție informală cu jurnaliștii. 

Surse Antena 3 vorbesc că această compensare să fie în jur de un leu, ceea ce înseamnă că prețurile ar trebui să revină la nivelul lunii aprilie. Măsura ar trebui să intre în vigoare la data de 1 iulie.

Analiștii economici sunt sceptici cu privire la faptul că această variantă va da rezultatele așteptate. 

”50 de bani înseamnă nimic raportat la prețul de 9,3 lei la care este, în momentul de față, motorina și perspectivele legate de creșterile prețurilor la carburanți. Deci este cea mai proastă idee pe care ar fi avut-o. Să compensezi cu 0,50 de bani. Nu face altceva decât să panseze realitatea, nu rezolvă problema. Am ales cea mai proastă soluție”, spune Adrian Negrescu, analist economic. 

Până și parlamentarii au ajuns să se plângă de prețurile uriașe ale carburanților. Un litru de motorină a ajuns acum să coste 9,3 lei iar unul de benzină 8,7 lei. Față de acum 30 de zile, motorina s-a scumpit cu 4,6% iar benzină cu 6,1%.  

Numai în acest an statul a câștigat în plus 600 de milioane de euro din scumpirea benzinei și a motorinei. (sursa)

Articolul precedentUn judecător promovat de liberali în funcții guvernamentale a anulat toate sesizările de plagiat depuse la CNATDCU în cazul doctoratului premierului Nicolae Ciucă / Dacă decizia va fi menținută, nu mai există un caz Ciucă pe masa instituției care verifică plagiatele
Articolul următorAdrian Chesnoiu își dă demisia din funcția de ministru al agriculturii și „se autosuspendă” din PSD. Cere Parlamentului să îi ridice imunitatea