După ce prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat că Iohannis nu a fost prezent la congresul PNL din cauza „activității furibunde” de la începutul războiului, Libertatea a consultat activitatea din ultimele 45 de zile a șefului statului. 

Patru weekenduri aproape libere din cinci, zeci de conversații telefonice și întâlniri și o lungă absență publică.

Cum a explicat Rareș Bogdan absența lui Klaus Iohannis la Digi 24? 

„Preşedintele României de 45 de zile este într-o activitate furibundă. Domnia sa este extrem de preocupat de situaţia geopolitică, geostrategică, este parte activă a încercării de a sprijini Ucraina, de a ridica UE, de a sprijini ca un pilon de securitate Alianţa Nord-Atlantică în regiune. Este în plină activitate de mediere de conflicte, de sprijin pentru Ucraina şi domnia sa a considerat că este mai important ca în acest moment să se ocupe de problemele de reprezentarea României şi o face cu mare cinste”.

Cum arată agenda

Libertatea a consultat agenda publică a președintelui, care este disponibilă pe site-ul Administrației Prezidențiale, dar și contul de Twitter al acestuia pentru a vedea care a fost „activitatea furibundă” a președintelui în ultimele 45 de zile, de la începutul invaziei rusești în Ucraina.

Prima zi de război

Prima zi a războiului din Ucraina, 24 februarie, l-a prins cu forțe proaspete pe președinte. Venea după un weekend liber și o primă parte a săptămânii în care a avut doar miercuri o întâlnire oficială.

Luni, pe 21 februarie, însă, președintele postase un scurt mesaj pe contul de Twitter în care condamna recunoașterea de către Rusia a independenței republicilor Lugansk și Donețk, iar marți a avut două „convorbiri consistente” potrivit descrierii sale la telefon cu șefa Comisiei Europe, Ursula von der Leyen, și cu președintele Poloniei, Andrzej Duda.

Joi dimineața, pe 24, când trupele rusești au început bombardamentele și invazia, președintele Iohannis a convocat de urgență o ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), la ora 11.00, după care a susținut o declarație de presă la ora 12.20. 

La ora 13.00 s-a văzut cu președintele Senatului, Florin Cîțu, și cu cel al Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre război. După care a zburat spre Bruxelles pentru a participa la ora 21.00 la reuniunea extraordinară a Consiliului European pe tema ultimelor evoluții privind situația de securitate de la granițele Ucrainei.

În aceeași zi, Iohannis a vorbit la telefon cu președintele ucrainean, Zelenski, pentru a-l asigura de susținerea României.

Citeşte întreaga ştire: Președintele „furibund” sau ce a făcut cu adevărat Iohannis în cele 45 de zile de război

Articolul precedentOradea. Record de tâlhării al unui adolescent de 17 ani, în doar câteva ore. Prins de un martor, l-a amenințat cu cuțitul
Articolul următorDemocrație penelistă. Cîțu, întrebat ce măsuri ar trebui luate pentru reducerea inflației: „Voi chiar vreți să fiu dat afară din partid?”