Premierul sloven Janez Jansa, a cărui țară se află la președinția Consiliului Uniunii Europene, a stârnit joi un scandal cu ecouri până la cel mai înalt nivel european, după ce a distribuit o poză pe Twitter în care miliardarul american George Soros apare alături de mai mulţi europarlamentari. Fotografia era însoțită de un comentariu în care Janez Jansa îi numea pe acești eurodeputați „marionetele Soros în Parlamentul UE”.

Postarea, care invocă o teorie a conspirației, a fost făcută în condițiile în care membri ai Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE) din Parlamentul European se aflau în Slovenia pentru a evalua situaţia statului de drept şi libertatea mass-media. Tot pe Twitter, Jansa i-a acuzat pe europarlamentari că sunt părtinitori şi întreabă cât de des au făcut aceştia vizite unui cancelar german, unui prim-ministru olandez sau unui preşedinte francez.

Mark Rutte, premierul Olandei: O postare de prost gust

În fotografia publicată de premierul sloven Jansa, George Soros – o figură detestată de teoreticienii conspiraţiei de extremă dreapta şi de antisemiţii europeni – apărea alături de mai mulţi europarlamentari. Printre ei se afla şi Hans van Baalen, membru al partidului VVD al premierului olandez Mark Rutte, care a murit în luna aprilie la vârsta de 60 de ani. 

Premierul olandez Mark Rutte a reacționat imediat și a taxat postarea ca fiind de „prost gust”. Mai mult, l-a convocat pe ambasadorul Sloveniei la Haga, scrie AFP, preluată de Agerpres.

„Tweet-ul de prost gust al lui Janez Jansa despre europarlamentari îl condamn în termenii cei mai fermi”, a scris pe Twitter Mark Rutte. „Guvernul tocmai i-a transmis acest sentiment și ambasadorului sloven la Haga”, a adăugat premierul olandez.

David Sassoli, președintele PE: Este un atac asupra cetățenilor europeni

În dispută a intervenit și președintele Parlamentului European, David Sassoli, care de asemenea a admonestat în termeni duri atitudinea prim-ministrului sloven.

„Atacurile asupra membrilor acestei instituţii sunt şi atacuri asupra cetăţenilor europeni”, a scris Sassoli pe Twitter. „Îi cerem urgent lui (Jansa) să înceteze provocările la adresa membrilor (Parlamentului European)”, a adăugat președintele PE. „O colaborare constructivă cu preşedinţia rotativă a Consiliului se poate baza numai pe încredere reciprocă şi respect”, a mai scris David Sassoli.

Disputa este cu atât mai sensibilă cu cât Slovenia deţine, în prezent, preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Janez Jansa și-a continuat atacurile la adresa oficialilor UE

Postarea lui Janez Jansa cu Soros pare să fi fost ştearsă în cursul serii de joi. Cu toate acestea, prim-ministrul Sloveniei a postat o serie de tweet-uri adresate omologului său olandez, referindu-se la asasinarea în iulie, la Amsterdam, a jurnalistului de investigații Peter R. De Vries. „Ei bine, Mark, nu-ți pierde timpul cu ambasadorii şi cu libertatea presei în Slovenia. Cu Sophie in ‘t Veld, protejaţi-vă jurnaliştii de crimele din stradă”, a scris Jansa. (sursa)

Articolul precedentE oficial! Directorul Agenției Naționale pentru Zootehnie este dușmanul declarat al crescătorilor de animale din România!
Articolul următorOrădeanca Beatrice Mahler, apel disperat către guvernanți: ‘Testarea gratuită este obligatorie pentru a pune capăt pierderilor masive de vieți’