Este oficial, scrie agrointel.ro: directorul general al Agenției Naționale pentru Zootehnie, Vaida Bela, s-a poziționat ca un dușman declarat al crescătorilor de animale din România. Șeful ANZ a răspuns adresei transmise de către Asociația Forța Fermierilor cu un refuz ferm de a forma un grup de lucru pentru adoptarea unui ordin care să vină cu soluții la actualele probleme din zootehnie și care să fie în acord cu nevoile și așteptările beneficiarilor politicilor agricole pe care le elaborează ANZ.

Pe data de 29 septembrie, Ministerul Agriculturii a postat pe site-ul instituției proiectul Ordinului pentru recunoașterea societăților și exploatațiilor de ameliorare, aprobarea programelor de ameliorare, autorizarea părților terțe pentru testarea performanțelor sau evaluarea genetică, controalele oficiale zootehnice și alte activități de ameliorare.

Actul normativ pus în dezbatere publică nu ține cont de niciuna dintre propunerile și obiecțiile exprimate de către asociațiile de fermieri și încalcă prevederi ale Regulamentului european nr. 1012/2016, motiv pentru care Asociația Forța Fermierilor, la care sunt afiliate la acest moment cinci organizații care coordonează activitatea de ameliorare pentru șase Registre Genealogice pentru speciile bovine și ovine, a solicitat la nivel guvernamental oprirea de la promovare a acestui act normativ și formarea unui grup de lucru care, împreună cu fermierii, să identifice o formă legislativă care să răspundă nevoilor fermierilor, nu să fie dictată din birouri de anumite interese aflate acum în sfera de influență de la MADR.

ANZ îi anunță pe fermieri că va publica Ordinul în ciuda tuturor obiecțiilor din partea beneficiarilor actului normativ

ANZ nu vrea să facă un grup de lucru care să dezbată transparent noul ordin pentru fermieri

ANZ trimite fermierii să se plângă la instanțe

citiți materialul întreg pe agrointel.ro

Articolul precedentO bolnavă de Covid trimisă la tratament în Ungaria a murit pe drum. Cinci bolnavi au fost transferați de la Aeroportul Oradea la Debrecen
Articolul următorPremierul sloven a spus despre unii europarlamentari că sunt „marionetele lui Soros”