Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că guvernul adoptă o soluție legislativă care ar duce la scăderea la jumătate a timpilor de eliberare a autorizațiilor de construcție de către instituțiile publice.

”Adoptăm azi o soluție prin care scădem la jumătate timpii de eliberare a autorizațiilor de construcție de către instituțiile publice. Reducem astfel birocrația, așteptare legitimă a tuturor cetățenilor și firmelor”, a spus el în debutul ședinței de guvern.

Premierul nu a dat detalii suplimentare.

Pe agenda publică a ședinței de guvern e menționat un proiect de ordonanță de urgență privind unele măsuri pentru simplificarea procedurilor în domeniul urbanismului și construcțiilor și accelerarea investițiilor, dar textul proiectului nu e public.

Declarațiile complete ale lui Marcel Ciolacu:

Începem cu o veste bună legată de situația financiară a țării. Veniturile totale la buget au crescut cu 16% în martie și au ajuns la aproape 10,5 miliarde de euro. Este un record. În schimb, din datele preliminare, depășim acest nivel în aprilie, când putem avea o premieră bugetară în ultimii 10 ani.

Adoptăm azi o soluție prin care scădem la jumătate timpii de eliberare a autorizațiilor de construcție de către instituțiile publice. Reducem astfel birocrația, așteptare legitimă a tuturor cetățenilor și firmelor.

Accelerăm și proiectele finanțate prin PNRR, ce trebuie finalizate la jumătatea lui 2026.

În transporturi, achiziționăm 12 noi trenuri electrice de metrou, proiect de peste 1 miliard de lei, finanțat cu bani europeni. Trenurile vor fi introduse pe Magistrala 4 de metrou Gara de Nord-Străulești, iar apoi pe viitoarea magistrală 6, 1 Mai-Otopeni.

Remarc consolidarea unui trend economic în acest an, valul de investiții germane în România. Ultimul exemplu – un concern care construiește o fabrică de ventilatoare inteligente în Oradea, de 30 milioane euro, uzină care va ajunge la un total de circa 1000 de angajați.

Lansăm azi Platforma națională de raportare unică în învățământul superior, finanțată mai ales din fonduri europene. Este un sistem modern care va crește digitalizarea în domeniul educației și va asigura accesul tuturor instituțiilor la date actualizate din zona educației universitare.

Mă bucur, în final, că suntem parteneri cu o compania americană de top, SpaceX, deținută de Elon Musk, pentru dezvoltarea unei noi tehnologii de sateliți. Acum, acest parteneriat intră într-o nouă etapă după rezultatele favorabile ale testelor făcute de companie în România. (sursa)

Articolul precedentCele cinci lucruri esențiale de care ai nevoie pentru a trece cu bine peste o pană de curent
Articolul următorVremea de 1 Mai la munte și pe litoral. Unde vor fi temperaturi de vară și unde sunt așteptate furtuni