Inundațiile au afectat în ultimele ore 25 de localități din 14 județe, iar pericolul nu a trecut. Până vineri dimineață, jumătate de țară este sub cod portocaliu de ploi torențiale și vijelii. Cel mai afectat este județul Bihor, aflat sub cod roșu de inundații. Crișul Negru a doborât record după record în Tinca și Beiuș. Pentru a domoli furia apelor, oamenii și-au construit în jurul caselor ziduri din saci de nisip.
Cod portocaliu de ploi și cod roșu de inundații – este combinația extrem de periculoasă căreia trebuie să-i facă față locuitorii județului Bihor. Meteorologii spun că, în perioade scurte de timp, s-ar putea ajunge la cantități de apă de 70 de litri pe metrul pătrat, după ce zilele trecute s-au adunat 140 de litri în câteva ore. Zeci de case au fost deja inundate acolo, drumuri și poduri au fost distruse.
În Cociuba Mică o casă modulară a fost luată pur și simplu de ape, care au rupt apoi un pod peste Crișul Pietros. Era singura cale de acces către pășunile din localitate.
Câțiva kilometri mai departe, în localitatea Hîrșești, un afluent al Crișului Repede a ieșit din matcă și a inundat 15 gospodării. Casele oamenilor erau de dimineață pline de noroi.
“Foarte tragic a fost, foarte foarte tragic. Vreo trei sau patru ore am stat toată familia nu mai știam unde să mergem, ce să facem…În 3 – 4 ore deja nu am mai putut intra la anexă, la bucătărie, peste tot numai apă, apă“, povestește un localnic.
“Dezastru total. Grădina toată a fost sub apă, în cameră a intrat apă. Parchetul e compromis în 2 camere bucătăria e compromisă, cămara e compromisă. Am încercat să punem saci, dar ne-a venit rândul greu cu sacii până au ajuns pompierii aici să ne ajute….e un dezastru total“, povestește altul.
Viitura puternică a lăsat urmări și pe șosele. În Drăgănești, a apărut o groapă în podul de pe drumul național care leagă Oradea de Deva. Puntea a devenit acum impracticabilă iar mașinile trebuie să facă acum un ocol de cel puțin 5 km.
Autoritățile au intervenit toată noaptea în județul Bihor.
Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Bihor: “83 de pompieri militari bihoreni au desfășurat peste 40 de misiuni pentru salvarea oamenilor și a bunurilor acestora în 9 localități din județ afectate de fenomenele hidrologice și meteorologice deosebit de periculoase”.
Apa a depășit nivelul record de 5 metri în localitatea Tinca
În localitatea Tinca râul Crișul Negru a depășit nivelul record de cinci metri. Terenul de fotbal din localitate era acoperit de ape.
“Așa mare nu a fost până acum. În mijloc poate să fie cam 1,7 m. Chiar nu am văzut. Sunt de vreo 40 de ani dar așa mare nu a fost”, spune un bărbat.
În Arieșeni, județul Alba, viitura a șubrezit podul care făcea legătura către o parte a stațiunii. Întrucât era un pericol pentru locuitorii celor 50 de case aflate de partea cealaltă a râului, autoritățile au decis miercuri seară să îl dărâme. Acum îl refac, provizoriu din lemn, până vor reuși să construiască altul.
Meteorologii au anunțat că vor reveni ploile în zonele deja afectate de inundații iar râurile ar putea ieși din nou din matcă. (sursa)