Când restricţiile de circulaţie au început să intre în vigoare în Statele Unite la jumătatea lunii martie, au început să se strângă munţi de gunoaie în apropierea şcolilor, stadioanelor şi magazinelor, ştergându-se astfel 40 de milioane de dolari din veniturile Fondului de Gestionare a Deşeurilor în doar două săptămâni, scrie Financial Times.
Jim Fish, CEO-ul fondului, a decis să nu taie din costuri şi le-a garantat angajaţilor full-time salariul pentru perioada pandemiei, oferindu-le business-urilor mici o lună gratuită de servicii odată ce îşi vor deschide uşile.
Acţiunile lui Fish reflectă o schimbare de temperament în spaţiul corporate din Statele Unite de la sfârşitul Marii Crize Financiare încoace. Într-o decizie asemănătoare, Business Roundtable – asociaţia executivilor multora dintre cele mai mari corporaţii americane – a atacat anul trecut vechiul principiu al lumii corporate care spune că deciziile ar trebui luate pentru a oferi tot ce este mai bun acţionarilor.
Un an mai târziu, Roundtable se chinuie să îşi convingă criticii că nu şi-a schimbat principiile, însă criza generată de COVID-19 a presat mai mult ca niciodată business-urile, iar aceste condiţii, investitorii, academicienii şi activiştii spun răspicat că este nevoie de schimbări majore dacă actuala formă a capitalismului vrea să dea rezultate.
Conform unui sondaj citat de FT, directorii din Statele Unite cred, spre deosebire de colegii din alte ţări, că există puţine semne care să sugereze că principiile capitaliste se schimbă radical. Însă există consens asupra faptului că este nevoie de mai multă muncă pentru a integra ideea de „stakeholder capitalism” în procesul decizional al unei companii. (sursa)