Ritmul schimbărilor din zona de tehnologie are un impact direct asupra pieţei muncii, peste jumătate dintre români (58%) declarând că au fost nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele, fie pentru a nu-şi pierde locul de muncă, fie pentru a putea avansa în carieră, potrivit unui sondaj Bestjobs.
În acest sens, tehnologia devine nu doar un catalizator al schimbării, dar şi o resursă valoroasă pentru cei care vor să ţină pasul: un sfert dintre angajaţii spun că au învăţat deja ceva nou cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar o treime ar dori să încerce.
AI-ul este folosit cel mai frecvent pentru acumularea de noţiuni teoretice (35%), abilităţi practice (32%) şi în activităţi creative şi recreative (20%).
Mai mult de jumătate dintre angajaţi (54%) vor să avanseze în carieră, iar 47% doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii. De asemenea, 53% declară că învaţă din pasiune, în timp ce 37% vor să ţină pasul cu schimbările tehnologice sau se pregătesc pentru o posibilă schimbare de domeniu. Un procent important (26%) afirmă că natura jobului le impune actualizarea constantă a cunoştinţelor.
Cu toate acestea, 40% nu au urmat nicio formă de învăţare de peste un an, iar 9% nu au participat niciodată la un program de dezvoltare.
Activităţile de învăţare preferate de români sunt, în general, flexibile şi aplicate şi din ce în ce mai mult susţinute de tehnologie şi inteligenţa artificială. Cursurile online sunt preferate de 51% dintre respondenţi, urmate de workshopuri sau traininguri practice (40%) şi cursuri fizice (37%). În plus, proiectele practice la locul de muncă (33%) şi programele de certificare (23%) sunt opţiuni populare, în timp ce autoînvăţarea prin resurse gratuite, cărţi sau tutoriale este preferată de 21%.
Învăţarea continuă vine însă cu o serie de provocări, care îi împiedică pe angajaţi să se concentreze pe astfel de activităţi. 72% dintre respondenţi spun că lipsa timpului este principalul obstacol, 53% menţionează costurile ridicate ale cursurilor, iar 44% faptul că nu primesc sprijin din partea angajatorului în dezvoltarea profesională.
Majoritatea angajaţilor consideră că învăţarea continuă nu este doar o iniţiativă personală, ci o responsabilitate directă a angajatorului. 82% dintre respondenţi se aşteaptă ca acesta să le ofere oportunităţi clare de formare şi dezvoltare profesională. Pentru atingerea acestui obiectiv, 67% cred că angajatorii ar trebui să asigure traininguri şi cursuri interne, 35% susţin implementarea programelor de mentorat şi coaching, iar 33% consideră esenţială crearea unor planuri individuale de dezvoltare. Alte soluţii apreciate includ accesul la workshopuri şi conferinţe cu experţi (33%) şi alocarea unui timp dedicat învăţării, în cadrul programului de lucru (26%).
Sondajul bestjobs a fost realizat în luna martie, pe un eşantion de 745 de utilizatori de internet. (sursa)