Americanii şi englezii au devenit cumpărători obişnuiţi de case în însoritele Grecia şi Italia, în timp ce austriecii par să prefere litoralul croat pentru a locui când la ei acasă se instalează iarna. De se s-ar muta mii de germani în Ungaria, care nu are nici mare, nici munte, unde vara este prea cald şi iarna prea frig?

ZF.ro: Peste 3.000 de pensionari ger­mani s-au mutat în Ungaria în ultimii doi ani, iar numărul lor probabil va creşte, ceea ce a atras atenţia presei germane, care s-a aventurat în Un­garia în căutare de explicaţii, scrie Daily News Hungary. Mulţi dintre pensionarii germani se mută în regi­unea Lacului Balaton, care, deşi este una dintre cele mai scumpe din ţară, poate oferi locuinţe mai ieftine decât cele din Germania. La nivelul întregii ţări, nu există nicio îndoială că pro­prie­tăţile din Ungaria, mai ales în zo­nele rurale, sunt mult mai ieftine de­cât în Germania.

Un agent imobiliar german po­ves­teşte cum a prezentat unor posi­bili cumpărători o casă re­cent reno­vată aflată la 10 km de La­cul Balaton şi care costă nu mai mult de 18 mili­oane forinţi (49.000 euro). „La preţul acela nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“, a spus agentul, care a menţionat că a observat o ce­rere crescută din partea germanilor. Căutările de case au explodat în zo­nă, cu trei până la şase prezentări pe zi. Costul vieţii joacă un rol im­por­tant pentru germanii care caută să se mute în mediul rural ungar, mai ief­tin. Potrivit băncii fintech N26, cos­tul mediu al vieţii în Germania este de 2.073 euro pe lună. Potrivit agentului imobiliar, pentru pensio­narii ger­mani 800 de euro sunt mai mult decât suficienţi pentru a avea un stil de via­ţă echilibrat în Ungaria.

O germană din Dresda a spus că în Germania ar fi rămas fără adă­post, deşi a lucrat 55 de ani. „Vreau doar să trăiesc în pace din pensia mea şi în Ungaria pot face asta“, a argu­mentat ea. Cu toate că Ungaria are cea mai puternică inflaţie din UE, cu mult peste cea din economia germa­nă, serviciile sunt încă mai ieftine decât în Germania. Astfel, Ungaria este a doua cea mai ieftină ţară din UE la nivelul serviciilor, pe primul loc situându-se Polonia. Contează mult şi sentimentul de securitate.

Rita Mick-Sole, un pastor evan­ghelic care slujeşte în Keszthely, spu­ne că germanii se mută în Ungaria în număr enorm pentru că evoluţiile de pe scena politică germană i-au făcut pe oameni să se simtă nesiguri şi nemulţumiţi, dar în Ungaria ei pot fi fericiţi. (sursa)

Articolul precedentVânzările de vehicule ale grupul auto chinez BYD au crescut cu 62% anul trecut / Compania va construi o fabrică în Ungaria
Articolul următorJudețele cu cei mai mulți kilometri de autostradă și drum expres. Bihorul, sub Sălaj